10 pyetje në lidhje me stadiumin e ri kombëtar

10 pyetje në lidhje me stadiumin e ri kombëtar

Kryeministri Rama bëri, dje, një koment të gjatë në faqen e tij në Facebook për t’ju përgjigjur kritikave ndaj projektit për ndërtimin e stadiumit të ri kombëtar, por që nuk sqaronte asnjë nga pikëpyetjet e ngritura rreth projektit.

Komenti ishte, thjesht, një shfryrje arrogante e bezdisë së Kryeministrit ndaj njerëzve që guxojnë ta kritikojnë apo të vënë në dyshim zgjedhjet dhe përpjekjet e tij për të rilindur Shqipërinë, sportin, futbollin, ekonominë, kulturën, urbanizmin dhe çdo gjë tjetër në vend.

Por shfryrja e Kryeministrit nuk fsheh dot faktin që as ai dhe as FSHF-ja nuk kanë bërë publike asnjë informacion minimal për projektin, edhe pse ata kanë nënshkruar, tashmë, kontratën me kompaninë fierake. Asnjë e dhënë teknike, financiare, ekonomike, ligjore, etj, nuk dihet. Të vetmit që i dinë këto të dhëna janë kompania fierake, Kryeministri dhe Presidenti i FSHF-së.

E vetmja gjë që ata gjykuan të nevojshme t’u ofrojnë qytetarëve janë ca skica artistike të stadiumit dhe një video banale propagandistike e cila ngjan me propagandën që prodhojnë, zakonisht, diktaturat apo organizatat okulte për të mashtruar e tërhequr njerëzit në mbështetje të tyre.

Më poshtë është një listë me vetëm disa nga informacionet e domosdoshme që qeveria dhe FSHF-ja duhet të bëjnë publike:

  1. Sa është kostoja totale e stadiumit? A është e vërtetë shifra 50 milionë euro që përmendi kalimthi Kryeministri Rama? Cili institucion e ka vlerësuar dhe miratuar koston e paraqitur nga kompania private?
  1. A përfshin projekti i ndërtimit nga kompania private edhe pajisjet dhe infrastrukturën operuese të stadiumit, si ekranet, tabelat elektronike, sistemin e zërit, sistemin e dritave, sistemin e kamerave, etj.
  1. Sa u vlerësua vlera e tokës publike që po vihet në dispozicion të projektit?
  1. Si do jetë ndarja e pronësisë së stadiumit midis kompanisë private Alb-star dhe FSHF-së? Sa metra katrore sipërfaqe të mjediseve të stadiumit do marrë në pronësi FSHF-ja dhe sa kompania private? Mbi çfarë kriteri është bërë ndarja dhe nga kush?
  1. Sa kate dhe sa e lartë do të jetë godina kullë në pronësi të kompanisë private, me apartamente dhe zyra, e cila do ndërtohet në trupin e stadiumit? Sa metra katrore do të jetë sipërfaqja totale e hapësirave të saj?
  1. Sa i lartë do të jetë stadiumi? Sa do jetë numri i vendeve në stadium? Si do jenë të shpërndara këto vende?
  1. Cila është kompania Alb-star? Kush janë pronarët e saj? Çfarë përvojë të mëparshme ka kompania në këto lloj ndërtimesh apo ndërtime të ngjashme?
  1. Me çfarë fonde do ta financojë kompania Alb-star stadiumin, me fonde të saj apo kredi bankare? Nëse do ta ndërtojë me fonde të saj, a ka qënë shuma e investimit e deklaruar më parë në tatime? Nëse do të marrë kredi, a do të përdorë tokën e stadiumit si kolateral?
  1. Si e ka zgjidhur qeveria ligjërisht problemin e prishjes së një monumenti të mbrojtur kulturor, në një zonë, gjithashtu, të mbrojtur kulturore?
  1. A është bërë studimi i ndikimit në mjedis për ndërtimin e stadiumit? Kur do të bëhen dëgjesat publike për projektin ndërtimor?

 

Artikuj të lidhur:

Stadiumi i ri kombëtar — një histori e dyshimtë e përvetësimit të pronës publike

Çfarë dimë për projektin e stadiumit të ri Arena Kombëtare – Exit Shpjegon

Stadiumi i ri Qemal Stafa – stadium për publikun apo skemë kriminale grabitjeje?

Grabitja e stadiumit Qemal Stafa: krimi në mes të Tiranës për të cilin nuk flet askush

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>