Çdo ditë të 2020-ës, 12 raste dhune në familje

Nga Alice Taylor
Çdo ditë të 2020-ës, 12 raste dhune në familje

Sipas të dhënave të Policisë së Shtetit, 13 përqind e ankesave për dhunë në familje u ndoqën penalisht nga janari deri në dhjetor 2020.

Nga 4701 raste të raportuara të dhunës në familje gjatë vitit, policia hetoi 615. Gjithashtu u lëshuan 2816 urdhër mbrojtje, ose në 59.9 përqind të rasteve.

Në vitin 2019, kishte 4627 raste të raportuara dhe 535 ndjekje penale, duke çuar me një normë mbrojtjeje prej 11.5%. Kjo tregon një rritje të shkallës së ndjekjes penale në vitin 2020. 2834 urdhra mbrojtje janë lëshuar gjatë vitit 2019 ose tetë urdhëra në ditë, një shifër e ngjashme me vitin 2020.

Bazuar në këto shifra, ka pasur mesatarisht 12 raste të dhunës së raportuar çdo ditë në vitin 2020 dhe pothuajse 13 në ditë në 2019.

Në nëntor, për nder të  Ditëve të Aktivizmit Kundër Dhunës me Bazë Gjinore, Policia e Shtetit publikoi të dhëna për vitin e deritanishëm të cilat tregonin 2980 ankesa individuale dhe 523 arrestime. Kjo ishte një normë arrestimi prej vetëm 17.55 përqind të rasteve që do të thotë se në përgjithësi për vitin, norma aktuale ishte edhe më e vogël.

Është vlerësuar se numri aktual i rasteve të dhunës në familje u rrit në vitin 2020 për shkak të bllokimit të COVID-19. Ky ishte një trend i parë globalisht dhe i raportuar nga OJQ të ndryshme lokale. Sidoqoftë gratë kishin më pak mundësi të raportonin dhunë ndaj tyre pasi ishin bllokuar në shtëpi dhe lejonin situatën e dhunës.

LEXO  A ndihmon për të luftuar koronavirusin ilaçi anti-malarje? – Studimi i dytë has në kritika

Shqipëria është një nga vendet me rastet më të larta të dhunës në familje në Evropë, ku mbi 50% të grave që përjetojnë një formë të dhunës të paktën një herë në jetën e saj.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme