FMN thirrje qeverisë të mbështesë të varfërit

Nga Exit News
FMN thirrje qeverisë të mbështesë të varfërit

Qeveria shqiptare duhet të zëvendësojë Bordin e Transparencës, të emëruar nga kryeministri Edi Rama për të monitoruar dhe vendosur rritjen e çmimeve në vend, me asistencë dhe mbështetje për anëtarët vulnerabël të shoqërisë, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN).

FMN-ja vizitoi vendin dhe lëshoi ​​një deklaratë në fund të misionit, ku komentoi situatën ekonomike mes luftës në Ukrainë dhe situatës komplekse dhe të paqëndrueshme ndërkombëtare.

“Duke pasur parasysh sfidat me të cilat përballet bordi i transparencës që monitoron çmimet e disa produkteve ushqimore bazë, ne shohim merita në zëvendësimin e tij me mbështetje të përkohshme, të synuar mirë për të varfërit dhe të pambrojturit për t’i mbrojtur ata nga efektet e rritjes së çmimeve,” u shpreh FMN në raportin e vet.

Raporti vazhdon se përpjekjet duhet të mos reshtin për të forcuar sistemin e mbrojtjes sociale të vendit, duke përfshirë zgjerimin e mbulimit të të varfërve dhe të pambrojturve në sektorin informal.

“Buxheti i vitit 2022 (i rishikuar në mars) ofron tashmë hapësirë ​​të mjaftueshme për të mbështetur njerëzit dhe ekonominë. Prandaj çdo e ardhur shtesë përtej asaj që është parashikuar aktualisht në buxhet duhet të kursehet për të rindërtuar hapësirën për manovra politike”, thekson ai, duke theksuar se qeveria duhet të adresojë prioritetet e saj, duke i vënë njerëzit në radhë të parë.

Kritika të tjera përfshinin çështjen e rritjes së borxhit publik dhe sugjerimin e amnistisë tatimore. Qeveria ka hartuar një ligj për amnisti fiskale, i cili do të lejojë deklarimin dhe depozitimin e pasurive në mënyrë të ligjshme në banka, pa detyrime fiskale dhe pa përgjegjësi penale.

FMN tha: “Ne përsërisim këshillën tonë kundër një amnistie të mundshme tatimore, duke pasur parasysh shqetësimet për ndikimin e saj në pajtueshmërinë tatimore, si dhe rreziqet e pastrimit të parave dhe qeverisjes.”

Ekspertët paralajmëruan se ekonomia e Shqipërisë po përballet me erëra të kundërta nga pasojat ekonomike të luftës në Ukrainë, nëpërmjet rritjes së mprehtë të çmimeve dhe kushteve më të shtrënguara financiare globale. 

Ata shtuan se shtrëngimi i mëtejshëm i politikës monetare në kohën e duhur është i garantuar për të frenuar presionet inflacioniste dhe për të kthyer pritjet inflacioniste drejt objektivit të Bankës së Shqipërisë.

 

EU funded RDN

Ky artikull është realizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, në kuadër të Projektit “Reporting Diversity Network 2.0”, nën skemën e mbështetjes së granteve të vogla.

Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e “New Policy Group” dhe, si e tillë, nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian apo të Rrjetit të Raportimit të Diversitetit 2.0.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>