Shkatërrohet në mënyrë kriminale fasada monument e Stadiumit Qemal Stafa

Shkatërrohet në mënyrë kriminale fasada monument e Stadiumit Qemal Stafa

Është shkatërruar dje plotësisht fasada e Stadiumit Qemal Stafa, monument kulture dhe pjesë e ansamblit monumental të Sheshit Nënë Tereza.

Shkatërrimi i fasadës jo vetëm dëmton në vetvete ansamblin monument kulturor të Sheshit Nënë Tereza, që përfshinte stadiumin, por i hap rrugën shkatërrimit tërësor të ansamblit—vepra ndoshta më e rëndësishme kulturore-arkitekturore në vend.

Ky akt kriminal kulturor është bërë në shkelje të hapur të ligjit, me vendim-marrje arbitrare dhe të fshehtë të Kryeminstrit Rama.

Rreth kantierit të ndërtimit të stadiumit të ri nuk ka asnjë tabelë informuese për lejet e nevojshme, siç e parashikon ligji. Asnjë projekt, leje apo dokument tjetër në lidhje me stadiumin nuk është bërë publik deri më sot.

Kryeministria, Bashkia Tiranë, Ministria e Kulturës, Këshilli i Rregullimit të Territorit, Instituti i Monumenteve të Kulturës nuk kanë bërë asnjë deklaratë e aq më pak informim të publikut. Gjithçka dihet rreth këtij projekti janë vetëm disa fjalë propagandistike dhe manipuluese, të bëra në publik kalimthi nga Kryeministri Rama muajt e fundit.

Në foto duket qartë se në vend të fasadës, e cila u premtua se do të ruhejë e do të shërbente si fasadë për stadiumin e ri, kanë mbetur vetëm mbeturina inerte dhe hekurishte.

e

t

b

Heqja e fasadës u deklarua që në fillim nga Kryeministri Rama, gjatë prezantimit të projektit të stadiumit të ri. Por reagimi i qytetarëve bëri që në një deklatatë të dytë ai të premtonte se fasada do të ruhej në një muze brenda stadiumit të ri.

LEXO  Ish-ministri Spiro Ksera dënohet me 20 muaj burg

Në mungesë të një projekti të plotë teknik për stadiumin e ri, Zoti Rama e ndryshoi sërish mendjen dhe deklaroi se fasada nuk do të vendosej në muze, por do të shërbente si fasadë e stadiumi të ri.

Prishja e saj ditën e djeshme tregon se Kryeministri Rama ka ndërruar mendje sërish.

Nga ajo që është bërë publike deri më tani për pamjen e jashtme të stadiumit të ri, mund të thuhet se fasada e De Bosios nuk ka asnjë lidhje estetike me stadiumin e ri. Në fakt, siç duket dhe në foto, i gjithë stadiumi i ri nuk është në të njëjtën stil arkitekturor dhe nuk harmonizohet me asnjë prej ndërtesave në ansamblin e Sheshit Nënë Tereza. Stadiumi dhe kulla në trupin e tij do të jenë shumë herë më të larta se Pallati i Kongreseve, Rektorati apo se ndërtesa e Universitetit Politeknik, të gjitha pjesë të ansamblit.

stadiumi kuq e zi

Lajme te ngjashme