Presidenti Trump drejt mbylljes së Lotarisë Amerikane

Në përgjigje të sulmit të fundit terrorist në Nju York, ku një emigrant nga Uzbekistani përplasi për vdekje, me kamion, disa qytetarë, Presidenti Trump, si dhe disa senator, kanë propozuar mbylljen e programit të lotarisë amerikanë. Ky program i jep të drejtën çdo vit 50 mijë personave nga e gjithë bota të pajisen me dokumentet e qendrimit në Amerikë.

Lotaria amerikane është një prej mjeteve më të përdorura për shqiptarët që duan të largohen nga vendi. Siç raportoi Balkan Insight disa ditë më parë, të dhënat e viteve të fundit tregojnë se gati çdo vit 200 mijë shqiptarë kanë aplikuar, që është kati sa 10 për qind e popoullsisë shqiptare mbi 18 vjeç, siç e kërkon dhe aplikimi.

Kontrasti me shifrat e popullsisë që aplikon në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor është domethënës:

Aplikimet për lotarinë amerikane në vitin 2015

Emigrimi i paligjshëm është ende një problem serioz në Shqipëri, me të cilin qeveria Rama duhet të luftojë. Sipas Amnesty International, 20,000 shqiptarë kërkuan azil në BE, vitin e kaluar, edhe pse Shqipëria konsiderohet si vend i sigurt origjine dhe kërkesat për azil nuk pranohen. Me mbylljen e lotarisë amerikane, shqiptarët do të kenë një mënyrë më pak për të lënë ligjërisht vendin.