80% e mbetjeve gjatë 2019-ës përfunduar në landfille, vetëm 18% riciklohen

Nga Alice Elizabeth Taylor
80% e mbetjeve gjatë 2019-ës përfunduar në landfille, vetëm 18% riciklohen

Në vitin 2019, rreth 1.08 milion ton mbetje urbane u mblodhën në gjithë vendin. Krahasuar me një vit më parë, ka një rënie prej 18 për qindësh.

Sasia e mbetjeve urbane të prodhuara për person në të gjithë vendin në 2019-ën ishte 381 kg, nga 462 kg që ishte në 2018-ën.

Sipas INSTAT, 87.9 përqind e popullsisë kanë akses në shërbimet e administrimit të mbetjeve komunale. Kjo ishte një rritje prej 22.2 për qindnë krahasim me vitin paraprak.

Numri i qytetarëve që kanë akses në shërbimet e grumbullimit të mbeturinave është rritur ndjeshëm krahasuar me viti 2013, kur ishte vetëm 50.7 për qind. Ndërsa numrat janë luhatur gjatë viteve, viti 2019 ishte larg viti më i mirë me pothuajse të gjithë vendin.

Për sa i përket llojeve më të zakonshme të mbetjeve, mbetjet organike përbënin 41% të totalit, ndjekur nga plastika me 14 për qind dhe letra me 12 për qind.

Pothuajse 80 për qind e të gjitha mbeturinave në 2019 janë depozituar në landfille, një rritje krahasuar me një vit më parë kur kjo e dhënë ishte 76.4 për qidn.

Vetëm 18.7 për qind e mbeturinave u ricikluan, pothuajse njësoj sa dhe vitin e kaluar. Më pak se 1 përqind e tyre është djegur për qëllime energjie, një rënie prej një pikë përqindjeje nga 2018.

Djegia e mbeturinave për arsye eliminimi dhe energjie ka rënë ndjeshëm gjatë viteve të fundit, por fatkeqësisht, po kështu ka rënë edhe sasia që është ricikluar. Në vitin 2013, rreth 225,638 ton u ricikluan, por kjo shifër ka rënë në 203,440 në 2019.

Një statistikë tjetër e trishtueshme është fakti që depozitat në landfille janë pothuajse dyfishuar që nga viti 2013, me 847,208 ton mbeturina të depozituara vetëm në 2019.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>