Aleanca i përgjigjet Veliajt: Bëj transparente vendimarrjen dhe tenderin për teatrin

Nga Redaksia
Aleanca i përgjigjet Veliajt: Bëj transparente vendimarrjen dhe tenderin për teatrin

Aleanca për Mbrojtjen e Teatriti (AMT) i kërkoi Kryetarit të Bashkisë Erion Veliaj, që përpara se të shprehet rreth çështjes së teatrit të bëjë publike procedurat e vendimmarrjes për tenderin që parashikon prishjen e tij.

Gjatë mbledhjes së sotme të Këshillit Bashkiak, zoti Veliaj u shpreh se ishte i vendosur t’i shkonte deri në fund projektit të Teatrit Kombëtar.

“Qytetarët duan zhvillimin, duan rrugën, duan piramidën, duan teatrin, duan bulevardin e ri […] duan transformimin e çdo lagjeje […] Askush nuk do të guxojë që të ndalë orën e Tiranës.”

Përmes një postimi në Facebook, AMT, iu përgjigj duke kundërshtuar mënyrën se si qe vendosur projekti:

“I kërkojmë (kryebashkiakut Veliaj) […] të bëjë transparent me urgjencë gjithë procesin e vendimmarrjes për tenderin për Teatrin sepse kanë kaluar gjithë afatet zyrtare për këtë gjë. Përveç pasojave politike, mosrealizimi i kësaj transparence do të ketë pasoja ligjore për të.”

Tenderi për ndërtimin e teatrit u hap në muajin korrik dhe kishte afat deri shtatorin, por asgjë nuk është bërë e qartë për publikun se kush ishin pjesëmarrësit, klasifikimi i ofertave apo fituesi.

Prej 2 vitesh qytetarë, artistë dhe aktivistë të ndryshëm të shoqërisë civile kanë kundërshtuar projektin e qeverisë dhe bashkisë që parashikon shembjen e teatrit, tjetërsimin e një pjese të pronës së saj dhe rindëritmin nga privatë, të cilët përfitojnë leje për të ndërtuar pas kulla.

LEXO  Tjetër kontratë e paligjshme prej 4 milionë euro nga Bashkia Tiranë për Alko-Impex

Prej muajit korrik artistët kanë rihapur Teatrin Kombëtar duke organizuar rreth 50 shfaqje artistike.

Ndërkohë nga 10 dhjetori 2019, ndërtesa e teatrit është një nga 14 vendndodhjet më të rrezikuara të Europës, duke u njohur kështu si pasuri me vlera dhe pjesë e trashëgimisë Europiane.

Së fundmi aktivistët e Aleancës patën një presion të madh publik pas përpjekjes së aktorit Laert Vasili për të nxjerrë idenë se ishte dhunuar fizikisht prej tyre. I njëjti presion u shfaq edhe pas tërmetit të 26 nëntorit, ku përpjekja për të kërkuar sqarim rreth zhvendosjes së disa ndihmave në mjediset e Ministrisë së Brendshme u kthye në shenjestrim nga Ministri Lleshaj.

Lajme te ngjashme