BE i jep Turqisë € 3,5 miliardë ndihmë për refugjatët

Nga Exit News
BE i jep Turqisë € 3,5 miliardë ndihmë për refugjatët

Udhëheqësit e BE do të vendosin sot, 24 qershor për dhënien e 3,5 miliardë euro ndihma për Turqinë, me qëllim menaxhimin e krizës së refugjatëve, raportoi Euroactiv.

Komisioni Evropian do të dhurojë 530 milion euro deri në fund të vitit për programet humanitare dhe 3 miliard euro do të jepen nga buxheti i BE deri në 2024, i tha EURACTIV një diplomat evropian. Ndërsa 1.9 miliardë euro do t’i jepen Turqisë nga deklarata BE-Turqi e nënshkruar në vitin 2016.

Udhëheqësit e BE-së po planifikojnë të mbështesin Jordaninë, Libanin dhe Sirinë. Në total, këto vende do të marrin 2.2 miliardë euro nga kontributet vullnetare nga konferencat e donatorëve.

Vendimi për të shtuar këto tre vende ka gjithashtu një element politik, sipas diplomatit. “Nuk është vetëm Turqia që ka mbajtur barrën e refugjatëve […] është gjithashtu një mesazh i qartë për stabilitetin e rajonit duhet të ndihmohen,” tha diplomati.

Kancelarja gjermane Angela Merkel kohët e fundit tha se pa bashkëpunim me Turqinë “ne nuk do të shkojmë askund”.

Lajme te ngjashme