Bllokimi i aeroportit, Ministrja Balluku lëshon urdhrin për marrjen e kontrollorëve të huaj në rast emergjence

Nga Exit News
Bllokimi i aeroportit, Ministrja Balluku lëshon urdhrin për marrjen e kontrollorëve të huaj në rast emergjence

Kontrollorëve të trafikut ajror që do të vijnë nga jashtë do t’u njihet licensa në Shqipëri nëse është lëshuar nga një vend anëtar i Organizatës Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO), në përputhje me aneksin 1 të Konventës së Çikagos.

Ky është urdhri i lëshuar sot nga Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjetikës, Belinda Balluku, pas situatës së krijuar në aeroportin e Rinasit ku u bllokuan fluturimet për më shumë se 24 orë si pasojë e ndalimit të punës nga kontrollorët.

Urdhri i ministres Balluku lejon marrjen e kontrollorëve të huaj për trafikun ajror në rastet kur nuk ka personel rezervë të licencuar vendas për të zëvendësuar punonjësit që ndërpresin punën.

Ligji “Për kodin ajror të Shqipërisë” përcakton se kontrollorët e trafikut ajror, si dhe personat dhe organizatat e përfshira në trajnimin, testimin, kontrollimin ose vlerësimin mjekësor të kontrollorëve të trafikut ajror, pajisen me licencë ose certifikatë, në përputhje me kërkesat e këtij Kodi dhe akteve nënligjore në zbatim të tij.

Aeroporti i Rinasit i është kthyer normalitetit dhe kontrollorët janë kthyer në punë sipas ministres Balluku.

Kontrolluesit e trafikut ajror shqiptar pezulluan punën e tyre të mërkurën.  Ata pretenduan se ishin nën stres për shkak të mosmarrëveshjeve me bordin e agjencisë së tyre, Albcontrol.

Ata thanë se kishin stres për shkak të shkurtimit të pagave dhe pushimit nga puna të kolegëve të tyre.  Kontrollorët thanë se qeveria kishte refuzuar të dëgjonte ankesat e tyre për 10 muajt e fundit.

LEXO  Qeveria ndryshon ligjin e shpronësimeve, lehtëson marrjen e pronave private

Qeveria mohoi që dikush është pushuar nga puna dhe tha se pezullimi i punës së tyre ishte i paligjshëm. Dhjetra prej tyre u ndaluan dhe më pas u lanë të lirë, ndërsa prokurorët po mendojnë për ngritjen e akuzave.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme