Çdo gjë që duhet të dini mbi vaksinat kineze?

Nga Exit News
Çdo gjë që duhet të dini mbi vaksinat kineze?

Të paktën 29 vende në botë, kryesisht në Azi dhe në Lindjen e Mesme po përdorin vaksinat kineze kundër koronavirusit. Sipas Associated Press, Kina po planifikon të furnizojë me vaksina edhe 45 vende të tjera.

Kina deri më tani ka qënë vendi i parë për numrin e vaksinave të prodhuara, 4 vaksina janë miratuar dhe 8 të tjera janë në fazën e tretë të testimeve.

Por, pavarësisht miratimit, kompanitë prodhuese nuk kanë publikuar të dhënat e testimeve dhe ato nuk janë rishikuar nga një grup shkencëtarësh të pavarur, duke ngritur dyshim se mund të jenë më pak efektive se sa vaksinat e prodhuara në perëndim.

Në Bashkimin Evropian, Polonia dhe Hungaria po vaksinojnë në masë popullsinë me vaksinat kineze. Madje, Viktor Orban u vaksinua vetë si shenjë mbështetje për vaksinën kineze. Në Hungari rreth 32% e popullsisë u vaksinuan me vaksinat kineze, ndërsa 3% me vaksinat ruse. Ato po e përdorin vaksinën pa miratimin e Agjensisë Evropiane të Shëndetit (EMA).

Çfarë vaksinash ka prodhuar Kina:

Tri vaksinat më të avancuara të prodhuara me virus të vdekur janë: CoronaVac, e prodhuar nga kompania Sinovac — me të cilën po vaksinohen moshat mbi 70 vjeç në Shqipëri; dy të tjera janë prodhuar nga kompania shtetërore Sinopharm, një është prodhuar në laboratorin e Vuhanit dhe një në laboratorin e Pekinit.

CanSino, vaksinën monodozë e prodhuar me teknikën RNA, njësoj si Johnson & Johnson, Oxford/AstraZeneca dhe Sputnik — me të cilën u vaksinua ushtria kineze.

Cilat janë anët positive dhe negative të vaksinave të prodhuara?

Teknika e prodhimit të vaksinave nga virusi i vdekur u zhvillua nga Louis Pasteur në 1904. Kjo teknikë përdoret për prodhimin e vaksinës së poliomelitit dhe gripit. Kjo lloj teknike është e sigurtë dhe efektive, sipas të dhënave.

Shkencëtarët mendojnë se vaksinat e koronavirusit të prodhuara me virus të vdekur mund të prodhojnë më shumë mbrojtje dhe të parandalojnë transmetimin.

Të njëjtën teknologji të përdorur nga Sinopharm po e përdor edhe vaksina e prodhuar nga kompania francize Valneva.

Vaksina CanSino përdori teknikën e vektorit viral. Kjo teknikë bazohet në krijimin e një vektori që përmban materialin gjenetik dhe prodhon një pjesë të vogël të proteinës së membranës së virusit.

Çfarë tregojnë të dhënat?

Kina filloi vaksinimin e popullsisë verën e 2020-ës mbi punonjësit e shëndetësisë përpara miratimit të fazës së tretë të testimit. Që prej atëherë dhetar milionë kinezë janë vaksinuar.

LEXO  Filmat e ish-Kinostudios, propagandë apo pasuri kombëtare? Debati duhet të vazhdojë

Mbajtja sekret e të dhënave të vaksianve nga Kina ka ngritur dyshimin se këto. Gjithashtu, dyshimet u bënë më të forta, kur Kina ndaloi Brazilin të publikoi të dhënat e vaksinës Sinovac.

Megjithatë në fund të 2020, kompanitë nisën të publikojnë të dhënat e tyre.

Vaksina e Sinovac sipas të dhënave të Turqisë dhe të Brazilit, në fund të 2020 ofron mbrojtje deri në 51% përqind ndër mjekët që kurojnë koronavirusin.

Ndersa nga studimi i kryer në mars të 2021, autoritetet turke raportuan se vaksina është 83.5 përqind efektive, bazuar në një raport final mbi testimin e vaksinës në 7 000 pjesmarrës të moshës nën 59 vjeç.

Efekti i mbrojtjes së vaksinës ndaj mutacioneve të reja ende nuk është vlerësuar. Javën e kaluar rezultatet treguan se ajo nuk është efektive ndaj mutacionit brazilian.

Vaksina Beijing/Sinopharm e miratuar në fund të dhjetorit ka treguar se mbron 86% në fazën e tretë të testimit në Emiratet e Bashkuara dhe 79% në Kinë.

Vaksina Vuhan/Sinopharm sipas studimeve ofron 72.5 % mbrojtje, sipas insititucioneve kineze.

Vaksina, CanSino, me vector viral e miratuar për përdorim në qershor 2020 tek ushtria kineze ofron 685 mbrojtje.

Cilat vende po e përdorin vaksinën?

Të paktën 25 vende po përdorin vaksiant kineze. Ndër to:

14 vende — përfshirë Bahrainin, Kamboxha, Egjiptin, Hungarin, Jordanin, Makaon, Marokun, Pakistanin, Perun, Senegalin, Serbinë, Seychelles, Emiratete e Bashkuara, dhe Zimbabue — po përdorin vaksinën Beijing/Sinopharm.

11 vende — Brazili, Kili, Guatemala, Hong Kongu, Indonezia, Malajzia, Qipro Veriore, Filipinët,, Tajlanda, Tuqia dhe Uruguai— po përdorin Sinovac.

Deri më tani vetëm Kina dhe Emiratet e Bashkuara po vaksinohen me vaksinën Vuhan/Sinopharm.

Ndërsa vaksina CanSino po përdoret vetëm në Kinë.

Perëndimi e ka akuzuar Kinën se po përdor vaksinën si një mjet propagande për të krijuar lidhje politike me qeveritë e vendeve të tjera.

Gjithashtu, vendet e BE-së kanë ngritur dyshimet e tyre sepse Kina me 4 vaksina të miratuara dhe të prodhuara në vend ka vaksinuar vetëm 4% të popullsisë dhe planifikon të vaksinojë 40% të popullsisë në mes të 2021. Vaksinat në Kinë po shiten. Çmimi i tyre është 26 dollarë për dozë.

Artikulli u botuan në Politico.eu/ Përktheu dhe përshtati Exit News

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme