Çfarë prodhon një përgjigje më të fortë imune ndaj Covid-19: infeksioni natyror apo një vaksinë?

Nga Exit News
Çfarë prodhon një përgjigje më të fortë imune ndaj Covid-19: infeksioni natyror apo një vaksinë?

Përgjigja e shkurtër: Ne nuk e dimë. Por vaksinat Covid-19 në mënyrë të parashikueshme kanë parandaluar sëmundjen dhe ato janë një bast më i sigurt, thanë ekspertët.

Vaksinat për disa patogjenë, si bakteret pneumokoksike, shkaktojnë imunitet më të mirë sesa infeksioni natyror. Provat e hershme sugjerojnë se vaksinat Covid-19 mund të futen në këtë kategori. Vullnetarët që morën vaksinën e Modernës kishin më shumë antitrupa, në gjak sesa njerëzit që kishin qenë të sëmurë me Covid-19.

Në raste të tjera, megjithatë, një infeksion natyror është më i fuqishëm se një vaksinë. Për shembull, virusi i shytave – i cili mund të shkaktojë sterilitet tek burrat – gjeneron imunitet gjatë gjithë jetës, por disa njerëz që kanë marrë një ose dy doza të vaksinës ende mund ta marrin sëmundjen.

Për sa i përket një eksperti amerikan për Neë York Times tha së: Imuniteti natyror nga koronavirusi është për fat të mirë mjaft i fortë. Një shumicë dërrmuese e njerëzve të infektuar prodhojnë të paktën disa antitrupa dhe qeliza imune që mund të luftojnë infeksionin. Dhe provat e deritanishme sugjerojnë se kjo mbrojtje do të vazhdojë për vite me radhë, duke parandaluar sëmundje të rënda, nëse jo ri-infektim.

Në njerëzit që u sëmurën lehtë, mbrojtja imune që mund të parandalojë një infeksion të dytë mund të zbehet brenda disa muajsh. “Ata njerëz mund të përfitojnë më shumë nga vaksina sesa të tjerët”, tha Bill Hanage, një epidemiolog në Harvard.

Diversiteti në përgjigjen imune nga infeksioni natyror mund të jetë për shkak të ndryshimeve në sasinë e virusit ndaj të cilit personi ishte i ekspozuar.

Me një vaksinë, të gjithë marrin të njëjtën dozë. “Ne e dimë dozën që po administrohet dhe e dimë që ajo dozë është efektive në shkaktimin e një përgjigje imune”, tha Dr. Gommerman.

Unë jam i ri, i shëndetshëm dhe me rrezik të ulët nga Covid. Pse të mos i shfrytëzoj shanset e mia më shumë sesa të bëj një vaksinë të shpejtë?

Ekspertët ishin unanim në përgjigjen e tyre: Covid-19 është deri tani opsioni më i rrezikshëm.

“Është e qartë se vaksina është më pak problematike për trupin se sa virusi – ka më shumë rrezik me infeksion natyror”, tha Marion Pepper, një imunolog në Universitetin e Uashingtonit në Seattle.

Njerëzit që janë obezë, ose që kanë sëmundje si diabeti janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj rasteve të rënda të Covid-19.

Mesatarisht, virusi duket të jetë më pak i rrezikshëm për të rinjtë, dhe gratë. Por përtej këtyre përgjithësimeve, mjekët nuk e dinë pse disa njerëz sëmuren shumë dhe vdesin ndërsa të tjerët nuk kanë simptoma.

Për shembull, disa studime kanë treguar se njerëzit që kanë mutacione të caktuara në gjenet imune janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes.

“Pra, ekziston një faktor rreziku që nuk ka asnjë lidhje me moshën”, tha Dr. Gommerman.

Në një studim me më shumë se 3,000 njerëz, të moshave 18 deri 34 vjeç, të cilët u shtruan në spital për Covid, 20 përqind përfunduan në terapi intensive dhe 3 përqind vdiqën. “Është e vërtetë që shumica e njerëzve nuk do të shtrohen në spital, shumica e njerëzve nuk do të futen në njësinë e kujdesit intensiv ose nuk do të vdesin”, tha Dr. Yvonne Maldonado, e cila përfaqëson Akademinë Amerikane të Pediatrisë në takimet e federale Komiteti Këshillimor për Praktikat e Imunizimit.

Por “askush nuk është imun ndaj sëmundjeve të rënda”, tha ajo.

Dhe nëse njerëzit nuk janë në rrezik të lartë të vetë Covid, miqtë ose familjarët e tyre mund të jenë.

Një në tre njerëz që shërohen nga Covid kanë ankesa kronike, duke përfshirë lodhjen dhe dhimbjen e kockave, për muaj më pas. Kjo përfshin njerëzit nën 35 vjeç pa sëmundje të mëparshme shëndetësore.

Disa të mbijetuar të Covid gjithashtu tregojnë shenja shqetësuese se trupi i tyre po përpjeton simptoma të ngjashme me ato të lupusit dhe artritit reumatoid.

Ndërsa vaksinat janë testuar në dhjetëra mijëra njerëz pa efekte anësore serioze – të paktën deri më tani.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme