Dështon zgjedhja e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, KED duhet të rihapë garën

Dështon zgjedhja e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, KED duhet të rihapë garën

Këshilli i Emërimëve në Drejtësi (KED) do të duhet të rihapë garën për kandidatë për Inspektorin e Lartë të Drejtësisë (ILD), pasi në garën aktuale kanë mbetur vetëm katër kandidatë, nga pesë që përcakton Kushtetuta.

Neni 147/d i Kushtetutës përcakton se KED duhet të rendisë pesë kandidatë për në ILD.

“Inspektori i Lartë i Drejtësisë zgjidhet nga lista e pesë kandidatëve të përzgjedhur dhe renditur mbi bazën e meritave nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, sipas një procedure transparente dhe publike.”

Fillimisht, në garën për postin e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë ishin 12 kandidatë. KED duhet të shqyrtonte nëse ata i plotësonin apo jo kriteret e përcaktuara në ligjin 115/2016, “Për organet e Qeverisjes së Sistemit të Drejtësisë”:

  • Të ketë diplomë të nivelit Master Shkencor për drejtësi;
  • Të ketë jo më pak se 15 vjet përvojë pune në profesion si jurist;
  • Të mos jetë duënuar më parë për vepra penale;
  • Të mos jetë pushuar nga puna për masa disiplinore dhe të mos kenë masa disiplinore në fuqi;
  • Të mos ketë mbajtur poste publike në administratën publike ose pozicione drejtuese në parti politike gjatë 10 vjetëve të fundit;
  • Të mos ketë qenë anëtar, bashkëpunëtor ose i favorizuar të ish-Sigurimit të Shtetit gjatë diktaturë;
  • Të mos jetë bashkëpunëtor, informator ose agjent i shërbimeve të inteligjencës.

Pas vlerësimeve paraprake, KED skualifikoi nga gara një pjesë të kandidatëve, pasi nuk kishin plotësuar sipas kërkesave dokumentet e nevojshme për kandidim.

Kandidatët Mimoza Qinami dhe Altin Hazizaj u skualifikuan nga gara më 25 korrik.

Genci Gjonçaj, Sekretari i Përgjithshëm i Kuvendit, u skualifikua më 31 korrik, pasi brenda 10 viteve të fundit ka qenë anëtar i Asamblesë Kombëtare të Partisë Socialiste.

Më 3 gusht, kur në garë kishin mbetur 5 kandidatë, KED skualifikoi edhe ekspertin e EURALIUS-it Klodian Rado për shkak se nuk ka 15 vite përvojë si jurist.

Klodian Rado, siç Exit.al ka shkruar më parë, është eksperti i EURALIUS-it që i këshilloi Këshillit të Lartë Gjyqësor të shkelte Kushtetutën për të “deleguar” në Gjykatën e Lartë gjyqtarë të përkohshëm nga gjykatat e rretheve.

Me përjashtimin e Rados, në garë mbeten vetëm katër kandidatë. Tre prej tyre janë të kualifikuar, ndërsa për njërin nuk është marrë ende vendim.

LEXO  KPK shkarkon nga detyra prokuroren e Prokurorisë së Përmetit, Silvana Pani

Katër kandidatët janë:

1-Artur Malaj (kualifikuar nga KED);

2-Artur Metani (kualifikuar nga KED);

3-Eris Hysi (kualifikuar nga KED);

4-Marsida Xhaferllari (Ende pa vendim).

Artur Malaj, Gjyqtari i Gjykatës Administrative të Apelit ende nuk ka kaluar plotësisht vetingun. Aktualisht ai është në pritje të vendimit të Kolegjit të Posaçëm të Apelimit.

KPK-ja e konfirmoi Maljan në detyrë, pavarësisht problemeve me pasurinë dhe integritetin. DSIK e konsideroi atë të papërshtatshëm për të vazhduar detyrën, ndërkohë që Malaj nuk justifikonte pasurinë e tij si dhe nuk kishte deklaruar një vile tre katëshe në Vlorë. ONM gjithashtu e konsideroi Malajn të papërshtatshëm për të qënë pjesë të sistemit gjyqësor për shkak të lidhjeve të tij me krimin dhe mosjustifikimin, fshehjen e pasurive, duke rekomanduar shkarkimin e tij. Nëse KPA do të vendosi shkarkimin e tij ditët në vijim, ai nuk mund të vazhdojë garën për ILD.

Edhe për kandidatin Artur Metani ka dyshime se ai nuk i plotëson kushtet, pavarësisht se KED e kualifikoi atë.

Dy ditë më parë, Partia Demokratike i kërkoi KED-it ta skualifikojë Metanin nga gara, pasi ai ka mbajtur dhe vazhdon të mbajë poste të larta politike:

– Zoti Metani është aktualisht Avokati i Shtetit, emëruar direkt nga Kryeministri Rama.

– Në periudhën Maj 2002-Korrik 2012, zoti Metani ka mbajtur funksionin politik të  Këshilltarit Juridik të Presidentit të Republikës.

Edhe nëse KED e kualifikon për më tej Marsida Xhaferllarin, ai duhet të rihapë garën për kandidatura të reja. Ky vendim do të shtynte me disa muaj të gjithë procesin, duke lënë bosh ngritjen e njërit prej institucioneve kyçe të sistemit të drejtësisë.

Sipas Kushtetutës, ILD duhet të ishte formuar në shkurt–mars 2017 (2 vjet e gjysmë më parë), 6 muaj pasi amendamentet kushtetuese të reformës në drejtësi hynë në fuqi.

Krahas mosngritjes së ILD-së brenda afateve kushtetuese, kandidatët me dritëhije, që janë kualifikuar, ia ulin edhe më tej besueshmërinë reformës në drejtësi, e cila është shkruar keq dhe është të zbatuar edhe më keq.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>