Klima e të bërit biznes është përkeqësuar ndjeshëm

Nga Exit News
Klima e të bërit biznes është përkeqësuar ndjeshëm

66 për qind e sipërmarrësve mendojnë se klima e të bërit biznes në Shqipëri është e keqe dhe është përkeqësuar në vitin e fundit.

Dhoma Amerikane e Tregtisë ka prezantuar të hënën gjetjet e Indeksit të përvitshëm të Biznesit, ku morën pjesë 70 për qind e 222 kompanive pjesë e Dhomës së Tregtisë. Prezantimi u bë nga Presidenti i Dhomës Amerikane të Tregtisë, Enio Jaco.

Indeksi mat perceptimin e sipërmarrësve mbi klimën e të bërit biznes në Shqipëri.

Kompanitë që kanë marrë pjesë janë të sektorëve të ndryshëm si turizëm, banka, ndërtim, prodhim, etj.

Sondazhi mbulon vitin 2019 dhe nuk përfshin periudhën e pandemisë së Covid-19.

Gjetjet kryesore të sondazhit janë:

– 66 për qind e biznesee mendojnë se klima e të bërit biznes në Shqipëri është e keqe.

– Krahasuar me një vit më parë, është dyfishuar numri i bizneseve që mendojnë se klima është përkeqësuar.

– Problemet kryesore të bizneseve janë klima politike, krijimi i monopoleve në treg, tregtia e pandershme, mungesa e stafit të kualifikuar dhe performanca e përgjithshme e dobët e ekonomisë.

– Problemi kryesor i bizneseve është klima e keqe politike. Sipërmarrësit e shohin me risk të lartë për biznesin e tyre, një vend me luhatje dhe probleme politike.

– Problemi tjetër kryesor është prania e monopoleve dhe tregtia e pandershme, situata me të cilat vazhdon të përkeqësohet në 8 vitet e fundit.

– Treguesi i vlerësuar më mirë nga bizneset, ai është furnizimi me energji elektrike, i cili nga viti në vit është përmirësuar.

– Pavarësisht problemeve, shumica e sipërmarrësve e shohin me optimizëm të ardhmen në Shqipëri dhe kërkojnë ndërmarrjen e reformave dhe politikave që përmirësojnë klimën e të bërit biznes.

WhatsApp Image at
Treguesit e Indeksit të Biznesit, renditur nga më problematiku

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>