Elementët e teknologjisë në zgjedhjet e 25 prillit

Nga Exit News
Elementët e teknologjisë në zgjedhjet e 25 prillit

Në disa elementë të procesit zgjedhor më 25 prill do të përdoret teknologjia, e cila synon të shtojë sigurinë.

Në emisionin “Me Pak Fjalë” u shpjegua se si do të funksionojnë këto elementë gjatë procesit zgjedhor.

Së pari, në çdo qendër votimi do të ketë kamera të cilat do të monitorojnë procesin e votimit.

Nënkomisionerja e KQZ-së, Lealba Pelinku u shpreh për “Me Pak Fjalë”  se synimi i kamerave është “të provojë situatat që përbëjnë shkelje të ligjit”.

Materiali i xhiruar mund të përdoret për të verifikuar denoncimet që mund të vijnë nga palët politike.

Në këto zgjedhje, identifikimi i zgjedhësve do të bëhet elektronikisht. Komisioni në qendrën e votimit do të verifikojë kartën e identitetit ose pasaportën e votuesit në një pajisje elektronike.

Sipas znj. Pelinku kjo pajisje evidenton rastet kur zgjedhësi është duke votuar jo në qendrën e tij të votimit dhe rastet kur identifikon rastet kur zgjedhësi provon të votojë më shumë se një herë.

Nëse të dhënat rezultojnë të rregullta, qytetarët do të lënë shenjat e gishtërinjve të cilat do të regjistrohen në këtë pajisje.

Kjo bëhet vetëm për një qëllim. Pasi të mbarojë procesi i votimit, të gjitha këto shenja do të mblidhen nga KQZ në një bazë të dhënash dhe do të krahasohen për të parë nëse kemi raste të votimit më shumë se një herë.

Përmes kësaj mase mund identifikohen këto raste dhe prokuroria do të ketë mundësi të hetojë për të gjetur shkelësit e ligjit.

Elementi i fundit teknologjik në zgjedhjet e 25 prillit është votimi elektronik, i cili prek vetëm votuesit e Zonës Administrative Zgjedhore nr. 40 në Tiranë që përkon me njësinë 10.

Përveç kësaj ZAZ, në të gjithë Shqipërinë votimi do të kryehet me letër, si në zgjedhjet e shkuara.

Votimi elektronik është projekt që po pilotohet nga KQZ, në 32 qendrat e votimit të ZAZ 40 në Tiranë.

Pajisja elektronike përveç regjistrimit do të bëjë edhe printimin e votave të cilat do të kalojnë automatikisht në kuti për t’u ruajtur.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>