Federata Evropiane e Gazetarëve: Gazetarët të klasifikohen si ‘punëtorë thelbësore’ gjatë pandemisë

Nga Alice Taylor
Federata Evropiane e Gazetarëve: Gazetarët të klasifikohen si ‘punëtorë thelbësore’ gjatë pandemisë

Gazetarët duhet të klasifikohen si ‘punëtorë thelbësorë’ dhe meritojnë të trajtohen si të tillë. Kështu rekomandon Federata Evropiane e Gazetarëve (EJF) dhe degët e saj në Shqipëri, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni të Veriut, Serbi dhe Turqi.

Në një fushatë të nisur këtë javë, degët e EJF-së i bënë thirrje qeverive t’u jepnin statusin thelbësor të punëtorit gazetarëve dhe t’u siguronjnë atyre një kompensim të duhur.

Sekretari i Përgjithshëm i EFJ Ricardo Gutierrez tha:

“Gazetarët kanë qenë punonjës kritikë në menaxhimin e pandëmisë Covid nga qeveritë. Ata kanë verifikuar informacione, kanë vënë zyrtarët përpara përgjegjësisë, kanë hetuar shumë kënde të pandemisë, kanë intervistuar ekspertë. Media është bërë një shërbim thelbësor publik, ka përjetuar një rritje të madhe të konsumit të lajmeve. Kjo duhet të reflektohet disi.”

Gjatë pandemisë COVID-19, shumë gazetarë punuan me orë të zgjatura, kanë marrë paga më të ulta, u janë vendosur kufizime në lëvizje, si dhe janë përballuar me mungesë të pajisjeve mbrojtëse, kufizime të kujdesit për fëmijët dhe sigurim joadekuat shëndetësor. Përkundër kësaj, EJF tha se ata luajtën një rol vendimtar në menaxhimin e pandemisë:

“Gjatë krizës shëndetësore, gazetarët kanë luajtur një rol vendimtar. Kur shumica prej nesh na kërkohet të qëndrojmë në shtëpi, ata veprojnë si sytë dhe veshët tanë duke sjellë informacione të besueshme për ne.”

Ata vazhdojnë:

LEXO  Gazetarët kundërshtojnë ligjin e qeverisë për censurën në media

“Gazetarët janë thelbësore për shëndetin dhe sigurinë e popullatës, si dhe për demokracinë. Ata vënë në rrezik shëndetin e tyre në mënyrë që të na informojnë. Me këtë fushatë, sindikatat dhe shoqatat e gazetarëve na kujtojnë se prapa ekraneve të njerëzve dhe burimeve të lajmeve që ne lëvizim disa herë në ditë, ka gazetarë dhe punonjës të medias që po punojnë shumë në kushte të vështira për të informuar publikun në mënyrën më të mirë mënyrë e mundshme.”

Në Shqipëri, shumë gazetarë dhe platforma mediatike u hasën me probleme gjatë pandemisë. Të paktën 40 gazetarë u infektuan me Covid-19.

Përveç kësaj, pagat u shkurtuan ndërsa fondet dhe të ardhurat nga reklamat u ulën ndjeshëm. Shumë gazetarë u pushuan nga puna dhe disa media ishin në prag të kolapsit. Pavarësisht kësaj, qeveria shqiptare e përjashtoi median nga paketat e saj ekonomike për kategoritë në nevojë.

Për më tepër, një hetim nga Exit News zbuloi se shumë gazetarë po përballen me probleme e trauma si nga tërmeti i nëntorit 2019, si dhe punuan në kushte të vështira gjatë pandemisë së Covid-19.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme