FOTO: Një shekull më parë, maskat përdoreshin më shumë se sot në Shqipëri

FOTO: Një shekull më parë, maskat përdoreshin më shumë se sot në Shqipëri

Gripi spanjoll (1918-1920) kosniderohet virusi më vdekjeprurës në hsitorinë e njerëzimit, i cili shkaktoi të paktën 50 milionë viktima, ndëkrohë që ka vlerësime që e çojnë numrin deri në 100 milionë.

Në rreth 18 muaj, virusi infektoi rreth 500 milionë persona ose rreth një të tretën e popullsisë së botës.

Në atë kohë nuk kishte vaksina dhe antibiotikë për të kuruar pasojat e gripit. Izolimi, karëantinimi dhe higjena personale ishin mjetët kryesore të mbrojtjes ndaj tij.

Në SHBA, ku vdiqën të paktën 675 mijë persona nga gripi, përdorimi i maskës u bë i detyrueshëm, ndërkohë që aktivitetet në grup u urdhëruan të zhvilloheshin në ajër të hapur dhe jo mjedise t ëmbyllura.

Fotografitë e mëposhtme tregojnë mbajtjen e maskave në publik.

Një shekull më pas, duket se në vende si Shqipëria nuk ka ende vetëdije mbi rëndësinë e përdorimit të maskave.

Foto
Policia në Seattle

 

Foto
Punonjës të Kryqit të Kuq

 

Foto
Infermierë dhe mjekë në pritje të pacientëve në një spital të SHBA-ve.

 

Foto
Një shofer duke kontrolluar nëse udhëtarët kanë ose jo maskë dhe nëj pastrues rrugësh në New York.

 

Foto
Një daktilografiste. Në New York të gjithë punonjësit mbanin maska prej garze, si mbrojtje kundër sëmundjes.

 

Foto
Një floktore për meshkuj, në mjedis të hapur. Atëherë qeveria ameriakne I inkurajoi të gjithë të punonin në ajër të pastër.

 

Foto
Ushtria amerikane me maskë për të përndaluar përhapjen e virusit në Francë.

 

Foto
Fëmijë japonez me maska kundër përhapjes së virusit.

 

Foto
Infermiere në Sidnej, Australi.

 

Foto

 

Foto
Punonjës të Kryqit të Kuq

 

Foto
Infermierë dhe mjekë në pritje të pacientëve në një spital të SHBA-ve.

 

Foto
Një shofer duke kontrolluar nëse udhëtarët kanë ose jo maskë dhe nëj pastrues rrugësh në New York.

 

Foto
Një daktilografiste. Në New York të gjithë punonjësit mbanin maska prej garze, si mbrojtje kundër sëmundjes.

 

Foto
Një floktore për meshkuj, në mjedis të hapur. Atëherë qeveria ameriakne I inkurajoi të gjithë të punonin në ajër të pastër.

 

Foto
Ushtria amerikane me maskë për të përndaluar përhapjen e virusit në Francë.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme