Gjermania paketë €750 miliardë për të luftuar koronavirusin

Nga Exit News
Gjermania paketë €750 miliardë për të luftuar koronavirusin

Gjermania miratoi të hënën një paketë prej 750 miliardë eurosh që do të reduktojë efektet negative të pandemisë së koronavirusit në shtetin me ekonominë më të fuqishme të BE-së.

Paketa e miratuar nën moton “përdorim ç’të mundemi” cilësohet si “fondi i stabilitetit”dhe parashikon për herë të parë që prej vitit 2013 futjen e Gjermanisë në borxhe.

Ekspertët gjerman të ekonomisë kanë përllogaritur dëmet që do të pësonte ekonomia në rast të një bllokimi të pjesshëm prej pandemisë së koronavirusit.

Nëse bllokohet 2 puna e bizneseve totali i humbjeve mund të shkojë nga 255 deri në 495 miliardë euro dhe për 3 muaj, nga 354 deri në 729 miliardë euro.

Për këtë Gjermania ka bërë gati një fond të jashtëzakonshëm me buxhet fillestar 156 miliardë euro, që parashikon të ndihmojë situatën e epidemisë dhe ekonominë që në rastin më të keq, nëse prodhimi i brendshëm i Gjermanisë bie 5 për qind brenda këtij viti, të mos ketë efekte të parikuperueshme.

Më tej janë parashikuar rreth 200 miliardë euro të tjera për kreditimin e bizneseve. Pjesa tjetër prej rreth 400 miliardësh përllogaritet të sigurohet përmes borxheve dhe synon t’u vijë në ndihmë korporatave të mëdha që mund të rrezikojnë falimentimin.

Borxhi publik i Gjermanisë është aktualisht rreth 60 për qind. Autoritetet presin që prej koronavirusit të rrisin me të njëjtën mënyrë borxhin sikur u bë me krizën e rreth 12 viteve më parë.

LEXO  OBSH hap në Gjermani qendrën globale për pandeminë

Gjatë krizës së viteve 2008-09 borxhi publik i Gjermanisë u rrit me 18 për qind duke shkuar në 82 për qind në vitin 2010.

Lajme te ngjashme