Kombet e Bashkuara projekt për mbështetjen e fermerëve në lumin Vjosa

Nga Alice Elizabeth Taylor
Kombet e Bashkuara projekt për mbështetjen e fermerëve në lumin Vjosa

Organizata e Ushqimit dhe e Agrikulturës së Kombëve të Bashkuara (FAO) ka nisur një projekt zhvillimi në basenin e lumit Vjosa.

Baseni, 681 mijë hektarë, është i dyti më i madh në vend dhe lumi është një nga më të mëdhenjtë në Ballkan.

FAO ka nisur një projekt për të përmirësuar menaxhimin e burimeve natyrore të Vjosës. Ata shprehën vendosmërinë e tyre për të mbështetur fermerët dhe autoritetet përmes zhvillimit të qendrueshëm.

Nisma u financua nga qeveria norvegjeze dhe ka për qëllim Zhvillimin e Qëndrueshëm të jetës ujore dhe klimës. Projekti gjithashtu krijon një program të gjerë të menaxhimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore.

Qeveria shqiptare ka miratuar disa hidrocentrale në lumin e Vjosës, duke dëmtuar një ndër të vetmit lumenj të egër të mbetur në Ballkan. Ky fakt e bën Vjosën të rëndësishme si në planin kombëtar, ashtu edhe atë ndërkombëtar.

Projekti do të përqendrohet edhe në përdorimin e qëndrueshëm të tokës dhe luftën ndaj ndotjes mjedisore. FAO do të ndihmojë fermerët të përballen me ndryshimet klimaterike në agrikulturë.

“FAO do të bashkëpunojë me agjensitë e Kombeve të Bashkuara, për të mbështetur mjedisin dhe nismat për zhvillimin e turizmit rural në luginën e Vjosës”, tha përfaqësuesi i FAO-së në Shqipëri, Raimund Jehle.

Aktualisht Vjosa është nën kërcënim e ndërtimit të hidrocentarleve dhe shumë organizata vendore e ndërkombëtare kanë ndërmarra fushata kundër planeve të qeverisë për ndërtimin e tyre.

Së fundimi, banorët e Kutes kanë nisur të mbledhin fonde për të ndaluar ndërtimin e hidrocentraleve dhe në vend ët tyre vendosjes e një sistemi të prodhimit të energjisë përmes paneleve diellor.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>