Komisioni Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur, raport dhe rekomandime për të mbështetur Shqipërinë në gjetjen e personave të humbur gjatë komunizmit

Komisioni Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur, raport dhe rekomandime për të mbështetur Shqipërinë në gjetjen e personave të humbur gjatë komunizmit

Komisioni Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur (ICMP) prezantoi të mërkurën një studim, shoqëruar me rekomandime, që kishte për qëllim përmirësimin e përpjekjeve të Shqipërisë për të gjetur personat e zhdukur.

Studimi “Shqipëria, persona të zhdukur nga epoka komuniste – Një vlerësim i nevojash” bazohet në kërkimin dhe analizën e legjislacionit lidhur me institucionet e përfshira në çështjet e personave të zhdukur nga epoka komuniste në Shqipëri.

Studimi është zhvilluar me anë të mbështetjes financiare të BE.

Autoritetet shqiptare kanë detyrim ligjor të japin llogari për personat e zhdukur nga epoka komuniste – përgjegjësia e shtetit dhe veprimi i shtetit janë thelbësore. Puna e ICMP në të gjithë botën demonstron se personat e zhdukur mund të identifikohen me saktësi në përputhje me ligjin, edhe dekada pas zhdukjeve,” tha Mattheë Holliday, Shefi i Programit të ICMP për Ballkanin Perëndimor.

Ndërsa, Frederique Hanotier, Zyrtar për të Drejtat e Njeriut në Delegacionin e BE në Shqipëri, u shpreh se: “Rritja e ndërgjegjësimit të publikut për pajtimin dhe adresimin eçështjes së personave të zhdukur nga epoka komuniste është e një rëndësie të madhe. Mbështetja e BE-së për këtë çështje kritike promovon vlerat themelore të BE-së, të cilat janë të rrënjosura në kornizën e saj të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave të njeriut. ”

Bilal Kola, Drejtori i Institutit për Integrimin e ish të Përndjekurve Politikë, përgëzoi BE dhe ICMP për mbështetjen e vazhdueshme për çështjen e personave të zhdukur në Shqipëri.

Është e rëndësishme të përmirësohet koordinimi i institucioneve shtetërore në procesin e personave të zhdukur si dhe financimi i tyre. Ne duhet të marrim masa dhe ta koordinojmë këtë proces në nivelin kombëtar, ”tha ai.

Raporti rekomandon që autoritetet shqiptare:

  • të miratojnë legjislacion për të mbrojtur të drejtat e familjeve të personave të zhdukur, të përndjekur politikisht ose jo;
  • të sigurojë që Autoritetit për Aksesin në Informacion mbi Dosjet e Sigurimit të Shtetit të ketë burimet financiare dhe njerëzore që i duhen për të hetuar dhe identifikuar personat e zhdukur nga epoka komuniste;
  • të krijojë një bazë të dhënash të vetme dhe gjithëpërfshirëse të personave të zhdukur;
  • të sigurojë që ka mjaftueshëm prokurorë për të t’u përgjigjur mbi hetimet e varreve klandestine dhe vendeve të krimit të epokës komuniste;
  • të ndahen burime të mjaftueshme financiare për Institutin e Mjekësisë Ligjore për ekzaminimin dhe identifikimin e personave të zhdukur në përputhje sipas standardeve ndërkombëtare.

Vlerësohet se mbi 6,000 persona janë zhdukur nën regjimin komunist në Shqipëri, midis viteve 1944 dhe 1991.

 

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>