Mandati i Dvoranit ka përfunduar edhe si anëtar i KED

Nga Exit News
Mandati i Dvoranit ka përfunduar edhe si anëtar i KED

Një ditë pasi misionet ndërkombëtare EURALIUS dhe OPDAT refuzuan të jepnin një opinion mbi mandatin e Dvoranit, Këshilli i Lartë Gjyqësor (KLGJ) vendosi ndërprerjen e mandatit të gjyqtarit të Gjykatës së Lartë, Ardian Dvorani.

Vendimi i KLGJ-së erdhi pas një letre nga Presidenti i Republikës, nëpërmjet të cilës kërkonte përfundimin e mandatit të Dvoranit si gjyqtar i Gjykatës së Lartë, pasi tashmë ishin emëruar tre gjyqtarët e rinj, të cilët kishin bërë zëvëndësimin e tij.

Megjithatë, ish-gjyqtari Dvorani pretendon se ka të drejtë të vazhdojë qëndrimin në KED.

Sipas Kushtetutës dhe ligjit për organet e qeverisjes së sistemit të drejtësisë përfundimi i mandatit si gjyqtar i Gjykatës së Lartë sjell edhe humbjen e mandatit si anëtar i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi (KED). Kjo është vecanërisht e rëndësishme në rastin e Dvoranit, i cili duke qenë përfaqësues i Gjykatës së Lartë, ushtronte automatikisht edhe detyrën e kryetarit të KED. Në kushtet kur Dvorani nuk është më gjyqtar i Gjykatës së Lartë, ai jo vetëm nuk mund të vazhdojë më detyrën e kryetarit, por as atë të anëtarit të KED, edhe në rast emërimi si gjyqtar i gjykatës së apelit.

Kushtetuta parashikon se KED përbëhet nga dy gjyqtarë të Gjykatës Kushtetuese, një gjyqtar i Gjykatës së Lartë, një prokuror nga Prokuroria e Përgjithshme, dy gjyqtarë dhe dy prokurorë nga gjykatat e apelit, dhe një gjyqtar nga gjykatat administrative. Një përbërje e tillë ka pasur për qëllim krijimin e një trupë sa më përfaqësuese të sistemit të drejtësisë në përzgjedhjen e kandidatëve për gjyqtarë në Gjykatën Kushtetuese dhe Inspektor të Lartë të Drejtësisë.

Është e qartë se mandati në KED është i lidhur ngushtë me ushtrimin e funksioneve si gjyqtar apo prokuror pranë gjykatave përkatëse, cka do të thotë se mosushtrimi i këtyre funksioneve cilado qoftë arsyeja, sjell humbjen e mandatit në KED. E njëjta logjikë vlen edhe në rast se gjyqtari apo prokurori emërohet në një pozicion tjetër në sistemin e drejtësisë, pasi ai është dhe duhet të mbetet deri në fund përfaqësues i gjykatës apo prokurorisë, nga e cila është zgjedhur.

LEXO  2 milionë britanikë kanë përjetuar simptoma të Covid-19 për 12 javë

Në këtë mënyrë garantohet deri në fund qëllimi që ka pasur kushtetutbërësi për të pasur një përbërje të përzier të KED. Krijimi i institucioneve të reja të sistemit të drejtësisë me përbërje të përzier haset edhe të KLGJ dhe KLP. Një përbërje e tillë ka për qëllim që të shmangë cdo lloj shfaqje korporatizmi, ku gjyqtarë apo prokurorë që i përkasin gjykatave të të njëjtit nivel, të vendosin mbi karrierën e gjyqtarëve apo prokurorëve të tjerë.

Në rastin konkret, përfundimi i mandatit të Ardian Dvoranit si gjyqtar i Gjykatës së Lartë sjell humbjen e mandatit si kryetar dhe anëtar i KED, duke i hapur rrugë zgjedhjes së një anëtari të ri nga rradhët e Gjykatës së Lartë, i cili do të ushtrojë edhe detyrën e kryetarit të KED. Vazhdimi i detyrës si anëtar i KED nga Ardian Dvorani, në rast emërimi si gjyqtar i Gjykatës së Apelit, vjen në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjin, pasi nuk do të kishim më një gjyqtar nga Gjykata e Lartë dhe dy gjyqtarë nga gjykatat e apelit, por tre gjyqtarë nga gjykatat e apelit dhe asnjë gjyqtar nga Gjykata e Lartë.

Për më tepër, kjo do e linte bosh funksionin e kryetarit të KED deri në përfundim të mandatit. Prandaj, menjëherë sapo vendimi i Këshillit të Lartë Gjyqësor të hyjë në fuqi, Presidenti i Republikës duhet të organizojë hedhjen e shortit për zgjedhjen e anëtarit të ri të KED nga rradhët e Gjykatës së Lartë, i cili do të ushtrojë edhe funksionet e kryetarit të këtij institucioni deri në fund të vitit.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>