Maqedoni, Kryetari i Kuvendit Xhaferri “presion” presidentit për formimin e qeverisë

Maqedoni, Kryetari i Kuvendit Xhaferri “presion” presidentit për formimin e qeverisë

Kryetari i sapozgjedhur i Parlamentit maqedonas, Telat Xhaferi, i ka dërguar një letër të dytë Presidentit Gjorgje Ivanov duke i kërkuar atij që brenda 10 ditëve t’i japë liderit të LSDM-së Zoran Zaev mandatin për të formuar një qeveri të shumicës që përbëhet nga partia e tij dhe partitë e pakicës shqiptare.

Ndonëse zyra e presidentit Ivanov ka konfirmuar marrjen e dy letrave, ai ka refuzuar të japë ndonjë përgjigje, duke këmbëngulur se platforma “Tirana” duhet refuzuar nga Zaev dhe partnerët e tij të koalicionit shqiptar.

Kryetari Xhaferi deklaroi në një konferencë shtypi:

Natyrisht unë do të preferoja alternativën që Ivanovi jep mandatin, siç diktohet nga dokumenti themelor i vendit.

Mundësia tjetër, mos dhënia e mandatit, përbën një shkelje të të Kushtetutës së Maqedonisë.

Nëse Kryeministri depoziton një draft program dhe një projekt-propozim për një qeveri të re në ditën e 11-të, unë do të jem i detyruar të planifikoj një sesion parlamentar brenda dy javësh që nga ai moment.

Situata politike në Maqedoni është rënduar edhe më tepër ditët e fundit me përfundimin e mandateve të krytarëve të bashkive dhe këshillëve bashkiakë, duke paralizuar qeverisjen lokale dhe shërbimet publike.

Lajme te ngjashme