Maqedonia e Veriut ndalohen HEC-et e vogla

Nga Alice Taylor
Maqedonia e Veriut ndalohen HEC-et e vogla

Qeveria e Maqedonisë ka vendosur anullimin e koncesioneve për hidrocentralet e vegjël të vendit.

Njoftimi u bë nga Ministri i Kryeministrit Zoran Zaev. Ai vuri në dukje se prishja e disa prej kontratave do të çojë në çështje gjyqësore dhe shteti do të duhet të paguajë dëmshpërblim, por kjo nuk është çështje.

“Ndërtimi nuk është kryer gjithmonë në përputhje me rregulloret. Kjo është, natyra nuk u kthye në gjendjen e saj origjinale dhe disa prej hidrocentraleve të vegjël nuk kanë një kalim të peshkut, i cili ka për qëllim ruajtjen e biodiversitetit në hidrocentrale të vegjël. Duke ndjekur rregulloret evropiane në maksimum, aty ku duhet të anulohet, do të anulohet, ”tha ai.

Ai gjithashtu deklaroi se procesi tashmë është duke u zhvilluar dhe se Malet e Sharrit dhe maja Popova Sapka aktualisht janë duke u kthyer në Parqe Kombëtare.

Në shkurt, ai premtoi të anulonte një marrëveshje koncesioni për një HEC të vogël në Malet e Sharrit pasi rrezikonte furnizimin me ujë të fshatit Zironvnica.

Zaev më parë ka deklaruar se ai mendon se HEC-et janë miqësore me mjedisin. HEC-et nuk konsiderohen më si të qëndrueshme ose të gjelbërta, kur merrni parasysh dëmin që i bëjnë mjedisit dhe mungesën e sigurisë në burimet e ujit për shkak të ngrohjes globale.

Ndërkohë, në Valbonë, ndërtimi i HEC-eve, të cilat aktivistët pretendojnë se janë të paligjshme po kërcënon jetesën dhe furnizimin me ujë të banorëve. Kjo çështje u theksua gjithashtu nga WWF, e cila tha se ata po masakrojnë identitetin kulturor, jetesën dhe të ardhmen e njerëzve në zonë.

LEXO  33 protestues kundër HEC-eve në Mirditë shoqërohen në Polici

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme