Mblidhet sot Këshilli Politik, cilat çështje priten të diskutohen?

Nga Exit News
Mblidhet sot Këshilli Politik, cilat çështje priten të diskutohen?

Këshilli Politik do të mblidhet pasdites e së hënës për të vijuar me bisedimet për reformën zgjedhore.

Sipas ftesës, bërë nga përfaqësuesi i PS-së në Këshill, Damian Gjiknuri, në mbledhje  do të miratohet edhe “krijimi i një grupi pune për reflektimin e ndryshimeve Kushtetuese në Kodin Zgjedhor”.

Ndryshimet kushtetuese për të cilat flet Gjiknuri janë ato të miratuara në 30 korrik: hapja e listave të kandidatëve për deputetë dhe ndalimi i koalicioneve parazgjedhore me lista të veçanta.

Siç Exit News ka shkruar më parë, çështjet që ende duhet të diskutohen në Këshillin Politik janë:

– Përcaktimi i nivelit të hapjes së listave, duke zgjedhur mes tre alternativave të mundshme: t’i lihet secilës parti politike të vendosë se çfarë niveli hapje do të përdorë ajo për listën e saj, natyrisht duke respektuar nivelin minimal kushtetues prej dy të tretave; të hapen 100 për qind; të ruhet niveli minimal kushtetues prej dy të tretave.

– Përcaktimi i pragut kombëtar që duhet të arrijnë partitë politike që të fitojnë të drejtën për t’u përfaqësuar në Kuvend.

– Përcaktimi i rregullimit të koalicioneve, veçanërisht nëse do të lejohen koalicionet me listë të përbashkët apo jo.

– Përcaktimi i rajoneve zgjedhore mes dy alternativave, ruajtjes së 12 zonave të tanishme zgjedhore apo kalimi në katër zona zgjedhore sipas katër rajoneve zhvillimore të përcaktuara nga Kuvendi, në fund të korrikut.

LEXO  Meta i propozon palëve politike një platformë me 14 pika

– Përcaktimet për departizimin e administrimit zgjedhore, të cilat do të zbartohen për zgjedhejt e vitit 2025.

Lajme te ngjashme