NASA zbulon ujë në Hënë

Nga Exit News
NASA zbulon ujë në Hënë

NASA njofton se ka gjetur ujë në Hënë, dhe ekzistojnë një sërë “kurthesh uji” që mund ta mbajnë atë të qëndrueshëm. Studimi sugjeron që uji mund të shpërndahet në të gjithë sipërfaqen hënore, jo vetëm i bllokuar në pjesët e ftohta.

Zbulimi është lajm i madh në misionin për të eksploruar pjesën tjetër të sistemit diellor, si dhe ndihmuar në njohjen e sipërfaqes hënore.

Gjetja gjithashtu ngre pyetje të reja në lidhje me atë se si saktësisht uji mbërriti atje dhe se si është në gjendje të mos thahet në kushtet e vështira klimaterike në Hënë.

Uji mund të bllokohet në “rruaza qelqi” në sipërfaqen që formohet kur mikrometeoritet përplasen në Hënë dhe shkrijnë një pjesë të sipërfaqes hënore, ose duke formuar ujë ose duke e kapur atë në rruaza siç bën.

Shkencëtarët mendonin se çdo ujë në pjesën e Hënës së goditur nga drita e diellit do të thahej menjëherë. Por duket se kjo nuk është e vërtetë, sepse uji është i pranishëm, dhe jo vetëm në pjesët që janë të hijezuara nga dielli.

NASA tha se sasia e ujit është shumë e kufizuar, rreth sa një përqind e sasisë së ujit të gjetur në shkretëtirën e Saharasë.

Studiuesit më parë kishin gjetur prova të hidratimit të sipërfaqes hënore. Por ishte e paqartë nëse ai hidrogjen ishte në formën e hidroksil – kimikate që përbën pastruesit e kullimit – apo në formën e ujit.

Tani shkencëtarët kanë zbuluar në mënyrë të qartë se ka ujë në sipërfaqen e Hënës.

Publikuar nga Press Association.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme