Nisma Thurje prezanton programin legjislativ me 33 projektligje

Nga Exit News
Nisma Thurje prezanton programin legjislativ me 33 projektligje

Përfaqësuesit e Nismës Thurje  Endrit Shabani dhe Pano Soko prezantuan të mërkurën programin legjislativ të Nismës Thurje.

Ata prezantuan 33 projektligjet “që synojnë të nisin transformimin e sistemit politik në Shqipëri, duke i dhënë fund tranzicionit 30 vjeçar”.

Më poshtë sjellim disa nga këto projektligje:

  • Tërheqja e Përfaqësimit
  • Peticioni zyrtar (e drejta e popullit për të dnikuar në punimet e parlamentit, që parlamenti të flasë për problemet e qyetarëve)
  • Asambletë Kombëtare (ide që vjen nga vendet demokratike, koncepti i Asamblesë Kombëtare është që të zgjidh krizat kombëtare, për tja hequr nga dora partive politike që të prodhojnë kriza)
  • Demokratizimi i Partive Politike
  • Juria në gjyqëspr (synon plotësimin e reformës në drejtësi, rikthimin e traditës së jurisë, që qyetarët e zakonshëm të marrin vendime)
  • Konkurenca (politikat anti trust, ndalimi i krijimit të monopoleve)
  • Kodi elektoral proporcional kombëtar me lista të hapura (numërim i votave në mënyrë elektronike)
  • Pavarësia e mediave ( duke thyer monopolet në media, pjesëmarrja në pronësinë e mediave të jetë solidare, që ato të mos përdoren)

5 komente

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme