OKB: Trafikimi i qënieve njërëzore çështje e të drejtave të njeriut, jo thjesht ligjore

Nga Alice Elizabeth Taylor
OKB: Trafikimi i qënieve njërëzore çështje e të drejtave të njeriut, jo thjesht ligjore

Raportuesja speciale e Kombeve të Bashkuara, Maria Grazia Giammarinaro i bëri thirrje shtete e të përdorin një qasje të bazuar në të drejtat e njeriut, më shumë se sa ta shohë atë si një ligj për forcimin e çështjes.

Gjatë prezantimit të Këshillit të të Drejtabe të Njeriut, ajo theksoi boshllëqet në zbatimin e Protokollit të Parandalimit dhe Dënimit të trafikimit të Fëmijëve dhe grave.

“Rezultate të mira janë arrirë, në vecanti në fushën e shfrytëzimit seksual, dhe në vecanti në ato vende ku bashkëpunimi i mirë me organizatat e shoqërisë civile ka funksionuar”, tha Giammarinaro.

“Sidoqoftë, lufta kundër trafikut për qëllime pune është ende në fazën fillestare”, shtoi raortuesja.

Ajo theksoi se trafikimi i qënieve njerëzore nuk duhet të jetë subjekt i shkeljes së të drejtave të tyre.

Shtetet janë të detyruara të sigurojnë ndihmë dhe mbështetje për viktimat, përfshirë edukim, trajnim, punësim alternativ, leje qendrimi dhe akses në drejtësi.

Javën e kaluar ShBA-të lublikuan raportin mbi trafikimin e qënieve njerëzore në Shqipëri. Ku theksohej se qeveria ka denuar vetëm pesë persona për trafik gjatë 2018, numri më i vogël i dënimeve që prej 2014. Raporti i bëri thirrje autoriteteve të “hetonin, denonin dhe zyrtarët që bashkëpunonin me ta”.

Departamenti i Shtetit tha se Shqipëria nuk përmbush standartet minimale për eleminimin e trafikut.

Në maj, UNICEF ngriti shqetësimin e trafikimit të grace dhe fëmijëve, nga dhe për në Shqipëri. Ata lajmëruan një projekt për nisjen e punës në terren me komunitetet në risk dhe për të rritur masat.

LEXO  Kombet e Bashkuara akuza ndaj Shqipërisë për furnizimin e Kongos me armë

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>