ONM nis punën për vlerësimin e kandidatëve të institucioneve të vetingut

ONM nis punën për vlerësimin e kandidatëve të institucioneve të vetingut

Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimi (ONM) duhet të dorëzojë rekomandimet për 29 kandidatët për anëtarë të institucioneve të vetingut, deri më datë 9 mars.

Më 17 shkurt, Avokati i Popullit i ka dorëzuar ONM-së listën me kandidatët që plotësonin kriteret ligjore për të qenë pjesë e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit (KPK) dhe Kolegjit të Apelimit (KA).

Nga rreth 200 kandidatë, Avokati i Popullit ka vlerësuar se vetëm 29 prej tyre i përmbushnin këto kushte. Nga 29 kandidatë, do të përzgjidhen 27 për të qenë anëtarë të KPK-së dhe KA-së, dy institucionet qe do të kryejnë procesin e verifikimit të figurës së gjyqtarëve, prokurorëve dhe punonjëve të tjerë të lartë të sistemit të drejtësisë.

OMN-ja, që ka për detyrë të mbikëqyrë procesin e vetingut, ka kohë deri më 9 mars për t’i dorëzuar rekomandimet e saj tek Kryetari i Kuvendit.

Më pas, deri më 14 mars, Kreu i Kuvendit duhet t’i kërkojë grupeve parlamentare kandidaturat për anëtarët e dy komisioneve ad hoc që do të miratojnë kandidaturat që më pas do të votohen në parlament. Gjithsej në dy komisonet do të jenë 18 deputetë: një komision ka 6 anëtarë nga maxhoranca e 6 nga opozita, ndërsa komisioni tjetër ka 3 anëtarë nga maxhoranca e 3 nga opozita.

Nëse të gjithë afatet respektohen, në seacën plenare të 16 marsit, kuvendi duhet të votojë anëtarët e dy komisioneve ad hoc, që më pas do të shqyrtojnë listën e kandidaturave për anëtarët e dy institucioneve të vetingut, KPK dhe KA.

Përbërja e ONM-së

Pavarësisht se kushtetuta parashikon fillimin e punës së ONM-së, institucione si Ministria e Drejtësisë apo ajo e Integrimit kanë ngritur shqetësime për përbërjen e ONM-së.

Sipas nenit B të Aneksit të Kushtetutës, OMN-ja duhet të përbëhet nga pesë ekspertë të ligjit me të paktën 15 vjet përvojë. ONM përbëhet nga vëzhgues nga vendet partnere të Shqipërisë—anëtare të NATO-s ose të BE-së dhe drejtohet nga spanjollja Genoveva Ruiz Calavera, përfaqësuese e Komisionit Evropian.

Më 8 shkurt, gjatë deklaratës prezantuese në Shqipëri, Zonja Ruiz Calavera përmendi Bordin e Menaxhimit të ONM-së, një institucion që nuk parashikohet në Kushtetutë.

Sipas Zonjës Ruiz Cavalera, Bordi do të ketë rol mbikëqyrës dhe koordinues, edhe pse Kushtetuta nuk përmend ndonjë funksion të tillë.

 

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>