ONM refuzon të përgjigjet për ankesat e Antoneta Sevdarit

Nga Vincent W.J. van Gerven Oei
ONM refuzon të përgjigjet për ankesat e Antoneta Sevdarit

Pavarësisht kërkesës së përsëritur për informacion, Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit, refuzon t’i përgjigjet pyetjeve të Exit.al lidhur me ankesat e ish anëtares së Këshillit të Lartë të Prokurorisë, Antoneta Sevdari, kundër dy gjyqtarëve të Kolegjit të Posaçëm të Apelimit (KPA) në maj 2019.

Më parë kemi raportuar se si ankesat nga Sevdari, e cila u shkarkua nga KPA, paraqesin një sfidë serioze për legjitimitetin e KPA-së, duke paraqitur prova të besueshme që dy gjyqtarë, Ardian Hajdari dhe Luan Daci, mund të jenë emëruar nga Parlamenti në kundërshtim me legjislacioni i reformës në drejtësi.

Hajdari pranoi gjatë seancës dëgjimore në Parlament më 2 qershor 2017 se nuk kishte asnjë titull akademik:

Hysi: Një nga kërkesat e ligjit është që në përzgjedhjen e kandidatëve, sidomos me këto institucione, ne jo vetëm që duhet të marrim parasysh kriteret formale, por edhe një listë tjetër të kritereve, siç janë: titujt akademikë, përvoja speciale e kandidat në fushën e drejtësisë, vjetërsi në profesion, kualifikime brenda dhe jashtë vendit. A mund të na tregoni diçka për grupin e dytë të kritereve të parashikuara në ligj?

Hajdari: Në fakt unë nuk kam ndonjë titull të mbrojtur. Unë nuk i kam ato … Nuk është se më mungojnë, por nuk i kam ato. Unë kam bërë disa kualifikime si avokat, por … kaq.

Jetëshkrimi zyrtar i Hajdarit dërguar Parlamentit nuk përmend  arsimin e tij apo notën mesatare. Sipas Ligjit të Vetingut neni 6 (1) (a), anëtarët e KPA-së duhet të kenë “kryer nivelin e dytë të studimeve universitare për drejtësi me gradën” master i shkencave “në Shqipëri ose studime juridike jashtë vendit dhe ka marrë një diplomë ekuivalente sipas rregullave për njohjen e diplomat e parashikuara në ligj. ”

Daci u shkarkua nga detyra e tij si gjyqtar për “shkelje të ligjit dhe paaftësi në detyrë” më 24 dhjetor 1997 me vendimin nr. 6 të Këshillit të Lartë të Drejtësisë. Gjatë seancës dëgjimore në Parlament ai e mohoi këtë:

Daci: […] Unë fillova në shtator 1993, në fillim isha ndihmës gjyqtar, kur u verifikuam para komisionit shtetëror. Dy ditë pasi mora diplomën u emërova gjyqtar në Gjykatën e Tiranës, madje u propozova Zëvendës Kryetar në Gjykatën e Tiranës dhe funksioni u hoq për shkaqe ekonomike, ata ndoqën një model tjetër, unë nuk kam pasur asnjë problem, dhe deri më 24 dhjetor 1997 unë kam qenë gjyqtar në Gjykatën e Tiranës. Ashtu siç është igji i vettingut, atëherë ka ekzistuar një ligj për riorganizimin e sistemit të drejtësisë. […]

Hysi: Në vitin 1997 që u larguat, u larguat apo ju shkarkuan?

Daci: Unë u largova duke dhënë dorëheqjen, sepse ata nuk më lejuan të regjistrohesha.

Jetëshkrimi zyrtar i Dacit dërguar Parlamentit nuk përmend as punën e tij si gjyqtar, as shkarkimin e tij nga detyra. Sipas Ligjit të Vettingut neni 6 (1) (dh), anëtarët e KPA-së nuk duhet të jenë “subjekt i masave disiplinore të pushimit nga puna ose ndonjë masë tjetër disiplinore në fuqi sipas ligjit në kohën e aplikimit.”

LEXO  KPA vendos më 29 korrik për prokurorin Besim Hajdarmataj

Dje gjatë një emisioni në Top Channel, Sevdari deklaroi:

“Unë kam dalë gabimisht nga sistemi. Procesi është më shumë të meta. Cilësia e reformës shikohet nga personat të cilën e bëjnë aty. Procesin e drejtojnë persona që kanë bërë shkelje ligji më herët.”

Vetëm duke hetuar pretendimet e Sevdarit me anë të mjeteve proceduriale të përcaktuar në Ligjin e Vetingut, ONM dhe KPA mund të largojnë mendimin që vetingu kryhet nga gjyqtarë të pakualifikuar. Për më tepër, kur çështja e Sevdarit të merret në shqyrtim nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut, ajo do të paraqisë një rrezik serioz për të gjithë procedurën e vetingut.

Sipas Ligjit të Vetingut neni 17 (1) (c), “Hetimi disiplinor mund të fillohet kundër anëtarëve të institucioneve në rast të provave të mjaftueshme nga burime të besueshme që ata kanë kryer një shkelje disiplinore” dhe mund të niset nga “cilido vëzhgues ndërkombëtar kundër Komisionerit Publik, Komisioneri të KPK dhe gjyqtarëve të KPA. “Provat e dërguara nga Sevdari tek ONM duket se plotësojnë kërkesën e “provave të mjaftueshme”. Të gjitha provat e publikuara prej saj duket se provojnë se ka shkelje në lidhje me kualifikimet e nevojshme që kërkohen për një gjyqtar të KPA-së. Kjo kërkon një hetim.

Sevdari respektoi kërkesën e Ligjit të Vetingut 17 (2), përkatësisht se “Kërkesa për fillimin e hetimit disiplinor do t’i bëhet me shkrim Sekretarit të Përgjithshëm të Komisionit ose Kolegjit të Apelimit, sipas rastit. Denoncimet nga publiku të shkeljeve disiplinore do t’i dorëzohen vëzhguesve ndërkombëtarë. “Pasi ONM t’i bëjë një kërkesë KPA-së për të filluar një hetim disiplinor, një Komision disiplinor i zgjedhur me shumicën e 3 gjyqtarëve të KPA-së duhet të nxjerrë një vendim brenda 15 ditëve.

Deri më sot, nuk ka asnjë provë që ONM të ketë bërë ndonjë kërkesë të tillë.

 

Lajme te ngjashme