Pesë muaj më vonë: Qeveria shqiptare “dha shenja” se nuk do të miratojë paketën “anti-shpifje”

Nga Alice Taylor
Pesë muaj më vonë: Qeveria shqiptare “dha shenja” se nuk do të miratojë paketën “anti-shpifje”

Saga e paketës “anti-shpifje” në Shqipëri vazhdon, pasi ende po kërkohet të dihet nëse ligji do të miratohet apo jo.

Në mars të këtij viti, eurodeputetët David Lega dhe Michael Gahler pyetën Komisionerin e BE -së për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelyi në lidhje me statusin e ligjit dhe cili ishte qëndrimi i Komisionit në raport me procesin e anëtarësimit të vendit në BE.

Nëse miratohen, ndryshimet do t’i fusin të gjitha mediat online nën kontrollin e drejtpërdrejtë të Autoritetit të Mediave Audiovizive (AMA), një bord i emëruar nga qeveria. Ai do të ketë fuqinë për të bllokuar, gjobitur, madje edhe potencialisht mbyllur çdo faqe që konsiderojnë se ka shkelur ligjet e paqarta mbi gjuhën e urrejtjes, lajmet e rreme dhe shkaktimin e panikut.

Pyetjet e eurodeputetëve thonë:

“Prandaj, ishim të kënaqur të shihnim se Këshilli  konstatonte në përfundimet e tij të 25 marsit 2020 se Shqipëria duhet të rishikojë ndryshimin e ligjit para konferencës së parë ndërqeveritare dhe se” ndryshimi i ligjit mbi mediat, në përputhje me Komisionin e Venecias, mbeten prioritete të rëndësishme. ”

Ata gjithashtu vërejnë se këto ndryshime nuk janë bërë dhe vazhdojnë të pyesin pse Varheyi këmbëngul se të gjitha kriteret për hapjen e konferencës së parë ndërqeveritare janë përmbushur.

“Si mundet që përfundimet e Këshillit – si dhe kriteret e Kopenhagenit për lirinë e shprehjes – të konsiderohen të përmbushura, kur rekomandimi i Komisionit të Venecias nuk është zbatuar ende?” pyesin eurodeputetët.

Pas më shumë se pesë muaj, Varhelyi dha përgjigjen e tij. Ai pretendon se, në kundërshtim me atë që ishte shkruar në raportin e vitit 2020, “ndryshimi i ligjit për mediat në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias nuk ishte vendosur në Konkluzionet e Këshillit të marsit 2020 si kusht për mbajtjen e Konferencës së parë Ndërqeveritare, por më tepër konsiderohej si një prioritet i rëndësishëm për t’u ndjekur. ”

LEXO  Profesor Kapizysi flet për skemën e korrupsionin në 'Shefqet Ndroqi'

Ai shton se përfaqësuesit e qeverisë janë “angazhuar publikisht”, duke siguruar se çdo legjislacion i ri për mediat do të jetë në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias. Varhelyi pastaj deklaron se qeveria “dha shenja” se po rimendonte miratimin e projektligjit. Ai nuk përmend faktin se ndryshimi i oligjit gjendet ende në agjendën e parlamentit.

Varhelyi e mbyll përgjigjen e tij duke deklaruar se Komisioni “ka marrë parasysh vendimin e autoriteteve shqiptare për të mos ndryshuar ligjin në një mënyrë që është e papajtueshme me standardet ndërkombëtare”, duke shtuar se do të vazhdojnë të monitorojnë situatën e lirisë së medias në vend.

Para shpërbërjes së parlamentit, Partia Socialiste në pushtet, e cila zotëron shumicën në Parlament, pasi opozita dogji mandatet në vitin 2019, votoi në ish-Drejtoreshën e Komunikimit të Kryeministrit Edi Rama si kryetare të AMA-s, organi që nën paketën anti-shpifjes do të zbatojë dispozitat e reja.

Kjo shkel disa rekomandime të Komisionit të Venecias., përfshirë përcaktimet në ligjin shqiptar që të emëruarit në bordin e AMA të jenë të pavarur dhe të lirë nga ndikimi politik.

Qeveria vazhdoi me emërimin, pavarësisht thirrjeve nga BE-ja, organizatat e medive dhe aktorët vendas e ndërkombëtarë që të pritej mbledhja e parlamentit të ri, në të cilin do të ishte pjesë edhe opozita.

 

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme