Qeveria gati amnistinë fiskale për paratë dhe pasuritë e padeklaruara

Nga Exit News
Qeveria gati amnistinë fiskale për paratë dhe pasuritë e padeklaruara

Ministria e Financave ka përfunduar draftligjin për amnistinë fiskale, me qëllim formalizimin e parave dhe të pasurive tjera të shqiptarëve, pa detyrime fiskale dhe pa përgjegjësi penale.

Draftligji pritet të votohet në javët e ardhshme në kuvend.

Nga amnistia përfitojnë:

— Të gjithë nënshtetasit shqiptarë që kanë të ardhura dhe pasuri të padeklaruara.

— Të gjitha kompanitë shqiptare që  kanë të ardhura dhe pasuri të padeklaruara.

— Të gjithë emigrantët shqiptarë që i kanë krijuar kursimet dhe pasurinë në emigrim.

Amnistia përfshin dy kategori pasurish: paratë dhe pasuri të tjera të paluajshtshme, makina etj.

Për deklarimin e parave do të ndiqet kjo procedurë:

-Vetëdeklarimi i parave të padeklaruara;

-verifikimi i parave nga një njësi e posaçme e ngritur nga institucionet shtetërore.

-depozitimi i parave në bankë.

Për deklarimin e pasurive të tjera do të ndiqet një procedurë e ngjashme, e cila do të saktësohet më mirë në udhëzimet e ministrisë së financave pas miratimit të ligjit. Deklarimi i pronave të paluajtëshme do të përfshijë dhe regjistrimin e tyre në hipotekë.

Amnistia parashikohet të zgjasë një vit dhe të ketë tre faza 4-mujorëshe:

— Në katër mujorin e parë, detyrimi ndaj shtetit për të deklaruar paratë dhe pasuritë do të jetë 5 për qind e shumës dhe vlerë së pronave;

— Në katër mujorin e dytë do të jetë 7 për qind;

— Në katër mujorin e tretë, do të jetë 10 për qind.

Qeveria garanton se përfituesit nuk do të ndiqen penalisht për mosdeklarimin më parë të të ardhurave dhe mos pagimin e tatimeve.

Nga amnistia përjashtohen:

— Të gjthë ata që janë dënuar për aktivitete të caktuara kriminale dhe familjet e tyre;

— Funksionarët e lartë të shtetit, që nga presidenti, kryeministri, ministrat, deputetët, prefektët, magjistratët apo edhe drejtues të policisë;

— Ata që cilët tre viteve të fundit kanë qenë mbajtës të detyrave apo funksioneve të larta.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>