Qeveria shqyrton zero taksë për pagat e ulëta, thirrjeve për mbrojtje sociale

Qeveria shqyrton zero taksë për pagat e ulëta, thirrjeve për mbrojtje sociale

Kryeministri Edi Rama ka bërë të ditur se në ditët në vijim qeveria e tij do të propozojë zero taksim për ata që fitojnë nën 50 mijë lekë (418 euro) në muaj.

Ai e bëri njoftimin gjatë një fjalimi në parlament të enjten (16 qershor) dhe vjen si një përgjigje ndaj politikanëve dhe qytetarëve që kanë kërkuar më shumë ndihmë fiskale.

Propozimi do të shohë rritjen e kufirit pa taksa nga 40,000 lekë në 50,000 lekë, që do të thotë se do të përfitojnë më shumë qytetarë.

“Kam dëgjuar të thoni se ne taksojmë punën më shumë se kapitalin dhe se kemi taksimin më të lartë në rajon. E kundërta është e vërtetë. Puna në Shqipëri taksohet më pak se në të gjithë rajonin dhe shkon në maksimum 5.5%, ashtu si Shqipëria ka taksat më të ulëta në rajon. Nuk ka asnjë biznes të vogël në rajon me zero taksë, me TVSH zero”, tha Rama.

Ai vazhdoi se “Ka taksë zero në qark për pagat deri në 400 mijë lekë të vjetra. Dhe së shpejti, brenda pak ditësh do ta çojmë propozimin në zero deri në 500 mijë lekë, do të shkojmë përtej angazhimit për ta përgjysmuar.”

Megjithatë, opozita nuk ishte e kënaqur. Ata vunë në dukje se sot borxhi publik është pothuajse në 100% dhe thonë se qeveria duhet të kishte rishikuar buxhetin me një paketë të re të mbrojtjes sociale.

Gjithashtu, ata vunë në pikëpyetje se si INSTAT, instituti i statistikave të vendit zbuloi se historikisht Shqipëria sot ka numrin më të lartë të të punësuarve dhe numrin më të lartë të emigrimit.

“Sa është fuqia punëtore sot? Nëse Shqipëria zbrazet, është e kotë të thuhet se punësimi është rritur”, tha deputetja e opozitës  Jorida Tabaku.

Në të njëjtën seancë parlamentare, Guvernatori i Bankës Qendrore Gent Sejko bëri thirrje që rezervat buxhetore të përdoren për të lehtësuar pasojat sociale të rritjes së çmimeve. Ai tha se rritja e shpejtë e kostove të energjisë, ushqimit dhe produkteve bazë ka rritur gjithashtu koston e jetesës për familjet dhe të prodhimit për bizneset.

Inflacioni në Shqipëri është në nivele rekord dhe Sejko tha se nuk ka fund në horizont, megjithëse recesioni ka të ngjarë të shmanget.

“Banka e Shqipërisë po monitoron vazhdimisht situatën. Bazuar në informacionin aktual dhe analizën tonë, Banka e Shqipërisë gjykon se ekonomia shqiptare ka premisa të mjaftueshme për të përballuar goditjen dhe për të shmangur recesionin.

Në këto rrethana, fokusi i politikave ekonomike duhet të orientohet drejt ruajtjes së stabilitetit të çmimeve, si parakusht për stabilitetin financiar të vendit dhe për një rritje të qëndrueshme e afatgjatë dhe në ndihmë të shtresave më në nevojë”, tha ai.

“Ky fokus do të kërkojë një rishikim të vazhdueshëm të përshtatshmërisë së qëndrimit të politikës monetare, si dhe ruajtjen e fleksibilitetit buxhetor për të adresuar kontigjencat e mundshme në drejtim të lehtësimit të kostove sociale, pa kompromentuar qëndrueshmërinë afatgjatë të borxhit publik”, shtoi Sejko.

Ndërkohë, qeveria po kërkon gjithashtu të vendosë një taksë prej 15% për të vetëpunësuarit dhe sipërmarrësit individualë që nga 1 janari 2023.

EU funded RDN

Ky artikull është realizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, në kuadër të Projektit “Reporting Diversity Network 2.0”, nën skemën e mbështetjes së granteve të vogla.

Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e “New Policy Group” dhe, si e tillë, nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian apo të Rrjetit të Raportimit të Diversitetit 2.0.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>