Raporti i Avokatit të Popullit, dëbimi i Harun Celik shkel ligjet dhe konventat ndërkombëtare

Nga Exit News
Raporti i Avokatit të Popullit, dëbimi i Harun Celik shkel ligjet dhe konventat ndërkombëtare

Avokati i Popullit deklaroi se te gjitha organet ligjzbatuese, të përfshira në dëbimin e shtetasit turk Harun Celik, kanë shkelur ligjin dhe konventat ndërkombëtare.

Në një raport drejtuar Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë, Ardi Veliu, AP deklaron se zotit Celiku, i janë shkelur një sërë të drejtash, të garantuara në ligj dhe konventa ndërkombëtare.

AP raporton se nga të gjitha faktet e analizuara rezulton se Harun Celik, nuk është future në mënyrë të paligjshme në Shqipëri. Ndaj shtetasin Celik nuk ka asnjë akuzë për hyrje të paligjshmne si dhe pasaporta e tij është vlerësuar e vlefshme nga gjykata.

Shtetasit Celik nuk i është dhënë mundësi të largohet nga vendi në mënyrë vullnetare, sic parashikohet nga konventat ndërkombëtare. Ndëkohë nxjerrja e urdhërit për ta dëbuar është bërë në një kohë të shkurtër si dhe mbetet e paqartë se si është paguar bileta e kthimit për Celik.

AP pohon më tej se nuk ka asnjë të dhënë se prania e shtetasit Celik cenon sigurinë dhe rendin publik.

Simsek dhe Çelik u arrestuan teksa po udhëtonin në aeroportin e Rinasit, tranzit për në Kanada me pasaporta false.

Çeliku u dënua me 5 muaj burg për dhe pas shlyerjes së dënimit u dërgua në Turqi, pavarësisht se kishte kërkuar azil politik.

Me të mbërritur në Turqi, Harun Çelik u përball me akuzat e pjesëmarrjes në organizatën e Gülen dhe u arrestua.

LEXO  Qindra familje të pastrehë nga tërmeti, qeveria shpenzon miliona në prishjen e ndërtimin e qendrës kulturore në Rrogozhinë

Pas tij, në fund të janarit 2020, edhe Simseku u dënua me 1 vit burg për falsifikim dokumentesh. Atij iu refuzua kërkesa për azil në Shqipëri, megjithëse i rrezikohej jeta në rast ekstradimi në Turqi. Dyshohet se ai po mbahet jashtë çdo rregulli në Ministrinë e Brendshme, e cila po përgatit ekstradimin e tij në Turqi.

Simsek dhe Çelik u arrestuan teksa po udhëtonin në aeroportin e Rinasit, tranzit për në Kanada me pasaporta false.

Çeliku u dënua me 5 muaj burg për dhe pas shlyerjes së dënimit u dërgua në Turqi, pavarësisht se kishte kërkuar azil politik.

Me të mbërritur në Turqi, Harun Çelik u përball me akuzat e pjesëmarrjes në organizatën e Gülen dhe u arrestua.

Pas tij, në fund të janarit 2020, edhe Simseku u dënua me 1 vit burg për falsifikim dokumentesh. Atij iu refuzua kërkesa për azil në Shqipëri, megjithëse i rrezikohej jeta në rast ekstradimi në Turqi. Dyshohet se ai po mbahet jashtë çdo rregulli në Ministrinë e Brendshme, e cila po përgatit ekstradimin e tij në Turqi.

Organizata e Kombeve të Bashkuara ka nisur hetimin ndaj qeverisë shqiptare për arrestimin e ekstradimin e shtetasit turq Harun Çelik dhe arrestimin e Selami Simsekut, i cili pritet të ekstradohet së shpejti.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme