Zgjedhja e presidentit të ri, një tallje e turpshme me sigurinë

Anti-Meta u zgjodh. Emri i tij është Bajram Begaj. Por mënyra se si u zgjodh duhet të na bëjë të mendojmë për rolin e  presidentit të Republikës dhe mënyrën se si e zgjedhim.   Procesi ishte haptazi tallës ndaj normave kushtetuese, tregoi mungesën e përgjegjësisë dhe llogaridhënies institucionale dhe përshfaqi karakterin thelbësisht anti-demokratik të përzgjedhjes së

Gjykata evropiane dënon Shqipërinë për ndarjen e nxënësve romë dhe egjiptianë

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka shpallur fajtore qeverinë shqiptare për segregimin apo ndarjen veçmas të fëmijëve romë dhe egjiptianë në një shkollë në Korçë. Njoftimi u bë publik të martën dhe zbuloi se qeveria shkeli Nenin 1, Protokollin 12 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Ata janë të detyruar t’u

Investimet strategjike në Butrint ngrenë pyetje për pavarësinë e AADF-së

Në fillim të këtij muaji, Zëri i Amerikës raportoi për të ashtuquajturat “investime strategjike” në zonën e parkut arkeologjik të Butrintit, pasi ky park u zvogëlua me 800 hektarë në janar 2022. Sipas një vendimi të Komitetit të Investimeve Strategjike të kryesuar nga kryeministri Edi Rama, “Manastiri Resort” do të ndërtohet nga kompania AlbStar dhe do të përbëhet nga

Shqiptarët i pranojnë pakicat kombëtare në shoqëri, më pak në familje

Në ndryshim me refuzimin ndaj komunitetit LGBTI+, shqiptarët i pranojnë në masë dërrmuese minoritet etnike në Shqipëri. Anketimi i emisionit Barometri në Euronews, kryer me 1000 intervista ballë për ballë në nivel kombëtar mes datave 25 prill – 7 maj, tregon hapjen e shqiptarëve ndaj komuniteteve etnike dhe njohje në nivele të luhatshme të tyre.

‘Marshimi i Krenarisë’ kërkon të drejta për komunitetin dhe familjen LGBTI+

Anëtarë dhe mbështetës të komunitetit LGBT+ mbajtën sot në Tiranë “Marshimin e Krenarisë” (Tirana Pride), ku kërkuan më tepër të drejta për anëtarët e komunitetit të tyre dhe për familjen LGBT+. Qindra marshues u mblodhën fillimisht në Sheshin “Nënë Tereza” për të shfaqur krenarinë për lirinë, jetën dhe të drejtat e njeriut. Kjo është hera

Shqiptarët e refuzojnë ende komunitetin LGBTI+ në nivele të larta

Shqiptarët kanë nivel të lartë refuzimi ndaj komunitetit LGBTI+, sipas anketës së emisionit Barometri në Euronews Albania, botuar dy ditë përpara “Marshimit të Krenarisë” të këtij komuniteti. Papranueshmëria dhe mbyllja ndaj komunitetit LGBTI+ në shoqërinë shqiptare shfaqet në nivele shqetësuese. Një përqindje shumë e ulët do të pranonin ta kishin një anëtar të këtij komuniteti

Raporti evropian i ILGA-s për LGBTI kritikon Shqipërinë

Shqipëria është renditur e 28-ta nga 49 vende në Evropë dhe Azinë Qendrore në Hartën “Ylberi” të ILGA-Europe 2021 bazuar në raportin vjetor për gjendjen e të drejtave të njeriut të personave LBGTI. ILGA është Shoqata Ndërkombëtare për Lesbiket, Homoseksualët, Biseksualët, Personat Trans dhe Interseks. Shqipëria ka arritur vetëm 32 përqind të synimeve të saj

“Këmisha” –  që nuk të lëshon!

Fillon me një histori të bukur. Gjithnjë, fillon me një histori të bukur: Një vajzë dhe një djalë takohen në auditor; shkëmbejnë veshtrimin e parë …, ai e kupton, që e do; shkëmbejnë vështrimin e dytë, të tretë, të katërt …, kalojnë gjashtë muaj, një vit … dhe ja …, befas …, edhe ajo e

Rama nxit popujt e Ballkanit t’i harrojnë problemet e shkaktuara “njëri-tjetrit” 

Kryeministri Edi Rama u ka kërkuar popujve të Ballkanit Perëndimor, në veçanti shqiptarëve dhe serbëve, që t’i harrojnë dëmet që, sipas tij, i kanë shkaktuar njëri-tjetrit dhe të ecin përpara. Të premten, Rama foli para të pranishmëve në konferencën e kryetarëve të parlamenteve të Nismës Adriatiko-Joniane në Tiranë, presidencën vjetore të së cilës e ka

Kancelari Scholz vë në vështirësi të ardhmen e Ballkanit të Hapur

Kancelari gjerman Olaf Scholz ka njoftuar se do ta ripërtërijë Procesin e Berlinit dhe veçanërisht “Tregun e Përbashkët Rajonal”, një nismë e fuqishme e dakordësuar nga të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, paralelisht me të cilën Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë nismën e tyre “Ballkani i Hapur”. “Bashkëpunimi rajonal ka potencial të madh.

12343 249