Shqipëria miraton Protokollin për të ndaluar ndërhyrjen mjekësore te foshnjat interseks

Nga Alice Taylor
Shqipëria miraton Protokollin për të ndaluar ndërhyrjen mjekësore te foshnjat interseks

Shqipëria ka marrë një vendim historik për të ndaluar ndërhyrjet mjekësore gjatë lindjes në rastet e fëmijëve interseks.

Ministria e Shëndetësisë aprovoi një protokoll për Vlerësimin e Fëmijëve me Zhvillim gjenital Atipik, i njohur ndryshe si interseks, duke u bashkuar kështu me një listë të gjatë të vendeve të tjera që kanë miratuar një protokoll të ngjashëm.

✅ Ministria e Shendetesise dhe Mbrojtjes Sociale ka miratuar sot ‘Protokollin Mjekesor per Vleresimin e Femijeve me…

Gepostet von Tirana Legal Aid Society (TLAS) am Mittwoch, 24. Juni 2020

Para protokollit të ri, prindërit u lihej të vendosnin nëse do të ndërhyhej tek fëmija për të caktuar seksin. Tani, kjo është e ndaluar dhe ndërhyrja kirurgjikale mund të ndodhë vetëm nëse vlerësohet e nevojshme për arsye shëndetësore.

Anisa Metalla, avokate pranë Shoqatës për Ndihmë Ligjore në Tiranë (TLAS), një organizatë që ka punuar me persona interseks në vend, është përfshirë në realizimin e këtij protokolli. Ajo tha se është një hap shumë i mirë dhe i nevojshëm për përmirësimin e shëndetit të fëmijëve.

“Sipas protokollit, ndërhyrjet kirurgjikale do të bëhen vetëm në rastet kur kërkohet dhe të gjitha ndërhyrjet duhet të bëhen sipas protokollit dhe jo si vendosin prindërit,” tha ajo

“Në rastet kur prindërit nuk veprojnë sipas udhëzimit të mjekut, ekziston një proces i rreptë kur një grup multidisiplinor mblidhet për të informuar prindin. Është gjithashtu e detyrueshme të telefononi Njësinë për Mbrojtjen e Fëmijëve që është një strukturë e veçantë për të përcaktuar një plan mbrojtjeje për fëmijët kur ekzistojnë rreziqe për ta. ”

Ambasada hollandeze gjithashtu mbështeti TLAS në punën e tyre për ta bërë këtë protokoll realitet.

Legjislacioni i ri do t’i japë mbrojtjen e nevojshme fëmijëve interseks të cilët më parë janë nënshtruar ndërhyrjeve kirurgjike të panevojshme dhe të pakthyeshme. Ai gjithashtu i jep fëmijës autonomi mbi trupin e tyre dhe aftësinë për të marrë pjesë në vendime që ndikojnë në identitetin e trupit të tyre.

Termi “interseks” përdoret për të përshkruar një situatë kur një person lind me anatomi riprodhuese ose seksuale që nuk mund të kategorizohet si “femër” ose “mashkull”. Tradicionalisht, kur kjo ndodh, mjekët kryejnë ndërhyrje mbi foshnjën për t’i bërë ata të përshtaten me seksin “femër” ose “mashkull”. Kjo mund të rezultojë në probleme të konsiderueshme mendore dhe fizike ndërsa fëmija rritet, dhe është i panevojshëm nga ana mjekësore.

Të qenit interseks është një variacion që ndodh natyrshëm dhe nuk është problem mjekësor. Kirurgjitë dhe terapia hormonale janë të panevojshme.

Rreth 1.7% e të gjithë foshnjeve lindin si interseks duke e bërë atë po aq të zakonshme sa lindja me flokë të kuq.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme