Shqipëria pret të zgjidhet anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit

Shqipëria pret të zgjidhet anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara voton sot për aplikimin e Shqipërisë për vendin e përfaqësuesit jo të përhershëm në Këshillin e Sigurimit.

Vendi ynë është kandidat i vetëm, me përkrahjen e Grupit të Vendeve të Evropës Lindore.

Për t’u zgjedhur, Shqipëria duhet të sigurojë 2/3 e votave të Asamblese dhe favorizohet nga fakti se nuk ka qënë kurrë pjesë e vendeve jo të përhershme të Këshillit.

Ministrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka ndodhet aktualisht në New York, ku ka zhvilluar një sërë takimesh me qëllim lobimin për sigurimin e votave për t’u zgjedhur.

Si zgjidhen anëtarët jo të përhershëm të Këshillit të Sigurimit?

Këshilli i Sigurimit është një prej 5 institucioneve kryesore të OKB-së dhe përbëhet nga 15 anëtarë: pesë anëtarë të përhershëm – Kina, Franca, Federata Ruse, Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar – dhe 10 anëtarë jo të përhershëm, të cilët zgjidhen nga Asambleja e Përgjithshme.

Anëtarët jo të përhershëm zgjidhen për mandate dy-vjeçare – kështu që çdo vit, Asambleja e Përgjithshme zgjedh pesë anëtarë jo të përhershëm nga 10 gjithsej.

Këto 10 vende rezervohen mes rajoneve të botës: pesë vende për Afrikën dhe Azinë; një për Evropën Lindore; dy për Amerikën Latine dhe Karaibet; dhe dy për Evropën Perëndimore dhe vendet e tjera.

Nga pesë vendet për Afrikën dhe Azinë, tre janë për Afrikën dhe dy për Azinë.

LEXO  Projektet e ricikluara të Ramës për hapjen ndaj të rinjëve

Por, ekziston një mirëkuptim joformal midis dy grupeve për të rezervuar një vend për një vend arab. Grupi i Afrikës dhe Azisë Paqësorit merr me radhë çdo dy vjet për të vendosur një kandidat arab.

 

Lajme te ngjashme