Shqipëria zbaton 90% të rekomandimeve të GRECO-s

Nga Exit News
Shqipëria zbaton 90% të rekomandimeve të GRECO-s

Qeveritë duhet të “menaxhojnë me rigorozitet rreziqet e korrupsionit që janë shfaqur për shkak të nevojës për të marrë masa të jashtëzakonshme për të luftuar pandeminë COVID-19”, sipas Grupit të Shteteve të Këshillit të Evropës Kundër Korrupsionit.

GRECO deklaroi se për më shumë se një vit, qeveritë kanë vendosur masa emergjente që kanë “nënkuptuar përqendrime të pushtetit dhe heqje të të drejtave themelore” dhe përfshijnë masa që shkojnë krah për krah me rreziqet e korrupsionit. Këto nuk duhet të nënvlerësohen, theksuan ata.

Sekretari i Përgjithshëm Marija Pejčinović Burić tha:

“Në periudhat sfiduese me të cilat përballemi, qeveritë duhet të shtojnë përpjekjet e tyre për të siguruar që të gjitha politikat dhe veprimet që synojnë adresimin e shëndetit publik dhe krizat ekonomike të përmbushin standardet anti-korrupsion. Legjislacioni i duhur dhe kornizat institucionale për të luftuar korrupsionin nuk janë të mjaftueshme. Ne duhet t’i shohim këto standarde të zbatuara në mënyrë efektive në praktikë, dhe qeveritë duhet të veprojnë me transparencë dhe përgjegjësi “.

Këto komente u bënë përpara publikimit të raportit të aktivitetit GRECOs 2020. Në raport, një numër përfundimesh u bënë për Shqipërinë dhe progresin e saj deri më tani.

Sipas raportit, që nga 31 Dhjetori 2020, Shqipëria kishte zbatuar nëntë nga dhjetë rekomandimet e lëshuara nga GRECO. Rekomandimi i mbetur u zbatua pjesërisht. Në fakt, Shqipëria ishte në vendin e tretë nga të gjitha shtetet për sa i përket numrit të rekomandimeve që kishte zbatuar në lidhje me gjyqtarët dhe prokurorët.

LEXO  Arrestohet një 33 vjeçar, përndiqte një 19 vjeçare

Ndërsa një nivel i lartë i zbatimit është një hap pozitiv, zbatimi do të jetë thelbësor për suksesin e tyre.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme