Shqipërinë po e lënë familjet, jo vetëm individët

Nga Exit Staff
Shqipërinë po e lënë familjet, jo vetëm individët
Të dhënat indirekte të INSTAT tregojnë se numri i familjeve në Shqipëri po bie me shpejtësi nga viti në vit, kryesisht për shkak të emigrimit të lartë.

Në vrojtimin vjetor të buxhetit familjar, INSTAT raportoi se  numri i familjeve vitin e kaluar arriti në 765551 ose 3412 banesa më pak se në 2020.

Të dhënat tregojnë se numri i familjeve u rrit deri në vitin 2018, por më pas filloi rënia. Në vitin 2019 kishte pothuajse 1000 familje më pak se në vitin 2018 dhe në vitin 2021 7100 familje ose 1% më pak se në vitin 2018, kur u regjistrua numri më i lartë i familjeve në dekadën e fundit.

Pas vitit 2014, emigracioni masiv i familjeve u përhap përmes kërkesave për azil ekonomik në vendet e BE-së, kryesisht në Gjermani dhe Francë. Këtë vit, një rrugë e re e emigrimit në Mbretërinë e Bashkuar përmes gomones ka bërë që mijëra njerëz të tjerë të largohen.

Gjithashtu bashkimet familjare me emigrantët e arratisur në dekadën e parë të emigracionit po e zbrazin gjithnjë e më shumë vendin. Kjo, së bashku me një normë në rënie të lindjeve, përbën një rrezik të konsiderueshëm demografik për të ardhmen.

Gjeografia e emigracionit në dekadën e fundit ka prekur edhe qarqet me standardin më të lartë të jetesës, si Tirana, Fieri dhe Durrësi, ku të ardhurat mesatare të familjes janë përgjithësisht mbi mesataren kombëtare.

Popullsia e Qarkut të Tiranës është ulur me 13.7%, ose 102,000 persona, gjatë viteve 2011-2019, por 77,000 persona kanë migruar të grupuar në familje. Sondazhi zbuloi se Tirana ka emigracionin më të lartë të njësive familjare krahasuar me qarqet e tjera. Gjatë periudhës emigruan 10.3% e familjeve të rrethit.

Në vendin e pestë për emigracionin e lartë vjen Elbasani, ku emigruan 12.5% ​​e popullsisë rezidente të regjistruar në vitin 2011, ku 5.2% e tyre ishin të grupuar në familje. Në vendin e gjashtë, Qarku i Kukësit, i cili ka humbur 12.4% të popullsisë nga emigracioni gjatë dekadës, ka më shumë se 10 mijë banorë.

EU funded RDN

Ky artikull është realizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, në kuadër të Projektit “Reporting Diversity Network 2.0”, nën skemën e mbështetjes së granteve të vogla.

Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e “New Policy Group” dhe, si e tillë, nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian apo të Rrjetit të Raportimit të Diversitetit 2.0.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>