Si po sfidon Suedia koronavirusin duke mos zbatuar asnjë prej masave të izolimit

Nga Exit News
Si po sfidon Suedia koronavirusin duke mos zbatuar asnjë prej masave të izolimit Suedi

Një epidemiolog në Suedi sfidoi të gjitha praktikat e shëndetit publik që vendet po përdorin në luftën kundër COVID-19 – që nga mbajtja e maska ​​në publik deri tek qendrimi i fëmijëve të vegjël në shtëpi – në një intervistë me Qendrën Ndërkombëtare për Gazetarët (ICFJ) të premten .

Dr. Anders Tegnell hodhi dyshime në zbulimin e mundshëm të terapive dhe vaksinave të reja në të ardhmen e afërt. Që nga fillimi i pandemisë, Suedia, nën udhëheqjen e Tegnell, ka përdorur qasjen e imunitetit të tufës për të menaxhuar shpërthimin e virusit. Politikat e diskutueshme të shëndetit publik të Suedisë kanë inkurajuar përgjegjësinë personale për distancën fizike dhe masat e tjera, duke ofruar rekomandime për qytetarët pa i detyruar ata të ndjekin urdhra të rrepta.

“Modeli Suedez po tregon se mund të shkoni shumë larg me masa vullnetare,” tha Tegnell, në një webinar të moderuar nga Presidenti i ICFJ Joyce Barnathan. Takimi u mundësua nga Forumi Global i Krizave Shëndetësore të ICFJ-së në partneritet me Ambasadën e Suedisë në Uashington.

Vende të tjera fqinje, siç është Finlanda, mund të ketë shkallë më të ulët të përhapjes së virusit sesa Suedia, por Tegnell tha se do të jetë e vështirë për të mbajtur ato norma poshtë kur jeta e përditshme të kthehet në normalitet – dhe 99 përqind e popullsisë është akoma e ndjeshme ndaj sëmundjes. Ndërkohë, qasja e Suedisë tashmë ka bërë që rreth 25 përqind e popullatës të fitojë imunitet.

Në Suedi, zbulimi i hershëm i koronavirusit në popullatë bëri të mundur kufizimet më pak të ashpra. “Ne ishim shumë vigjilentë, kështu që kemi zbuluar raste shumë herët,” tha ai. Në kohën kur shumë vende e dinin se kishte raste pozitive në popullatën e tyre, numri i atyre rasteve tashmë po përhapej me një normë që shpejt do të mbingarkonte spitalet. “Kjo ndoshta ishte për shkak të testimit të kufizuar në vende të tjera,” tha ai.

Më poshtë sjellim disa nga pohimet e Dr.Tegnell gjatë intervistës.

Si arriti Suedia të zgjidhte qasjen ndaj pandemisë

“Unë mendoj se filluam të përdorim metodat që ne përdorim gjithmonë në shëndetin publik. Bashkëbisedimi me qytetarët, besueshmëria tek publiku dhe vendosja e një përgjegjësië të vogël tek qytetarët,  është pikërisht ajo që ligjet tona për parandalimin e sëmundjeve ngjitëse na udhëzojnë. Duke bërë këtë, ne mundëm të mbanim numrin e ulët të rasteve dhe nuk ngarkuam shërbimet tona shëndetësore. ”

“Ne kemi bërë gjëra më të vogla … Ne gjithashtu mbikqyrëm restorante,nga Italia dhe Austria dhe vendet e tjera ishin vende me transmetim të lartë. Dhe ne u përpoqëm të minimizonim transmetimin në ato vende. Kështu në përgjithësi, ne vendosëm të mos mbyllim të gjitha. Ne duam të mbyllim dhe minimizojmë transmetimin në zonat ku e dimë që ka një një rrezik të lartë të transmetimit. ”

Pse numri i vdekjeve në Suedi ka qënë më i lartë se në vendet fqinje

“Ne zbuluam se numri më i lartë i vdekjeve ishtë në në shtëpitë e të moshuarve. Dhe të moshuarit në këto shtëpi,  janë shumë të sëmurë dhe shumë të vjetër, “tha ai. “Dhe për fat të keq, kemi pasur raste të shumta në ato shtëpi, veçanërisht në zonën e Stokholmit. Dhe kjo përbën më shumë se 50 përqind të të gjitha vdekjeve që kemi rregjistruar në Suedi. ”

Për shpërthimin e virusit në shtëpitë e të moshuarve në Suedi

“Unë mendoj se e kemi ditur për një kohë të gjatë se cilësia e kujdesit në ato ambiente nuk ka qenë gjithmonë deri në standarde, veçanërisht në fushën e higjienës. Dhe ka pasur një numër të shumtë hetimesh duke të njëjtën gjë. Dhe ne gjithashtu e dimë që përhapjen e rezistencës së antibiotikëve, etj., në ato mjedise. Kështu që dihej që ishin pjesë e dobët ”.

“Numri i rasteve në shtëpinë e të moshuarve ngadalë po bie, veçanërisht në zonën e Stokholmit. Dhe numri aktual i vdekjeve po bie ngadalë, por po bie. ”

Nëse mbyllja e ekonomisë, shpëton jetë

“Tani po marrim rezultate nga disa vende që tregojnë se fqinjët tanë nordikë, ndoshta 1 deri në 2 përqind e popullsisë tani janë imunë, ndërsa vlerësimi për Suedinë është rreth 25 përqind e popullisë. Sigurisht, ne kemi përparuar shumë, dhe jemi shumë më afër krijimit të një niveli imuniteti në popullatë. Kjo do të na ndihmonte shumë qartë të mbajmë një numër të vogël të rasteve çdo ditë, ndërsa të vazhdojmë të kemi një shoqëri të hapur, “tha ai.

Nëse spitalet në Suedi u mbingarkuan

“Bordi kombëtar i shëndetësisë dhe mirëqenies i cili kujdeset për këtë, pohon se nuk ka pasur asnjë moment gjatë kësaj pandemie në Suedi, ka patur më pak se 20 përqind të shtretërve të lirë. Ka patur gjithmonë staf të gatshëm gjatë gjithë kohës. ”

Në lidhje me fokusin e qasjes për të menaxhuar pandeminë

Qëllimi ynë ka qenë gjithmonë të ruajmë nivelin e përhapjes sa më të ulët për sistemin tonë shëndetësor dhe shoqërinë në tërësi për të vazhduar funksionimin në normalitet. Dhe unë mendoj se ne kemi arritur ta bëjmë atë në Suedi, me përjashtim në rastet e vdekjeve që kemi, “tha ai. “Ne gjithashtu e dimë që përfundimisht se do na ndihmonte imuniteti i popullatës për të mbajtur nivelin e përhapjes të ulët. Dhe në periudhë afatgjatë, vetëm imuniteti i popullatës do ta mbajë përhapjen në një nivel të ulët derisa të kemi një vaksinë, e cila duket mjaft larg. ”

Nëse bashkejetësa me COVID-19 garanton imunitet

“Normalisht ju masni imunitetin me numrin e antitrupave që mund të gjeni në gjak. Niveli i antitrupave ndryshon nga rasti në rast. Kështu që do të jetë pak e ndërlikuar në nivelin individual për të vlerësuar nëse dikush është imun, “tha ai.

“Nga ana tjetër, është mjaft e sigurt që imuniteti ekziston. Dhe unë mendoj se ka shumë prova për këtë, “tha ai. “Dua të them, për të gjitha rastet që kemi pasur në Suedi, nuk ka pasur asnjë person të vetëm që ka pasur këtë sëmundje dy herë. Dhe ne kemi një sistem identifikimi shumë të rreptë. Kështu që nuk ka asnjë mundësi që të mos identifikojmë një person që e ka kaluar atë dy herë. ”

Unë nuk kam dëgjuar ndonjë rast nga asnjë vend ku ka pasur një person që e ka kaluar dy herë këtë virus. Ka zëra për të. Por në fund të fundit, ato janë hedhur poshtë. Kështu që unë mendoj se nuk është problemi. Ndërkohë nuk e dimë ende se sa është niveli i antitrupave, që duhet për tu quajtur imun. Dhe mbase ka edhe pjesë të tjera të sistemit imunitar që ofrojnë mbrojtje që antitrupat nuk do ta bënin. Dhe nuk e dimë për sa kohë do të zgjasë ky imunitet. Virologët tanë thanë të paktën tre deri në gjashtë muaj.

“Ne mendojmë se rënia e ngadaltë e numrit të rasteve në Stokholm është për shkak të nivelit të imunitetit në popullatë sepse ne shohim një rënie të rasteve dhe ne nuk kemi ndryshuar me të vërtetë asnjë masë për katër ose pesë javët e fundit ,” tha Tegnel.

Në lidhje me shtetet të cilat vendosën karantinimin të popullsisë, dhe tani po planifikojnë hapjen

“Unë mendoj se këto vende duan të kenë një përhapje të ngadaltë të sëmundjes. Dhe unë mendoj se bllokimi, të paktën në disa vende, është për shkak të një rritje shumë të shpejtë të rasteve. Masat që Suedia po përdori ndoshta nuk do ta kishin ndalur atë. Tai ndoshta zbutja e masave mund të ruajë nivelin e rasteve të reja”.

Për testimet dhe gjurmimin e popullsisë për të marrë vendime në lidhje me hapjen e ekonomive

Nëse kjo gjë testimi apo, gjurmimi i kontakteve dhe kështu me radhë do ta bënte të mundur hapjen e ekonomisë, kjo mbetet për tu parë. Dua të them, ne po flasim për një vende me popullsi të madhe si Danimarka, prej katër milion. Për të bërë gjurmimin duhet punësohen 18,000 njerëz. Kështu që ky është një investim i madh. Me të vërtetë, unë nuk jam plotësisht i sigurt  sa mirë do të funksionojë sepse [COVID-19] është një sëmundje e ndërlikuar. ”

Pse Suedia nuk ka rekomanduar vendosjen e maskave gjatë lëvizjes jashtë shtëpisë:

“Unë mendoj për dy arsye. Arsyeja e parë është se argumetet shkencore për të nuk janë të forta. Në një studim nga Hong Kong, një studim shumë teorik, ku ata kanë studiuar se si kalojnë pikat, kryesisht disa pika pikat që përmbajnë lloje të ndryshme të viruseve, jo vetëm COVID-19, por lloje të ngjashme të virusit. Mund të jetë e vërtetë, por është një studim i vogël. Asnjëherë nuk është vërtetuar se do funksionon në publik. ”

“Në Suedi, një nga politikat tona të forta ka qenë: Nëse ndjeheni pak të sëmurë në mëngjes, qëndroni në shtëpi.

Nëse do të fillojmë të prezantojmë maska, njerëzit, në vend që të qëndrojnë në shtëpi, do të vendosin maska dhe të shkojnë në punë, të dalin jashtë dhe të bëjnë blerje etj.

Qeveria jonë ka paguar personat e sëmurë, gjatë kohës që qëndrojnë në shtëpi. Pra askush nuk largohet nga puna. Ju mund të qëndroni të sigurt në shtëpi dhe vazhdoni të merrni të njëjtin pagë. ”

Në lidhje me vendimin e Suedisë për të vazhduar në mësimin në distancë për nxënësit e gjimnazeve dhe studentët

“Ka dy arsye pse ne thamë se shkollat e mesme dhe universitetet duhet të vazhdojnë mësimin në distancë. Një, që ne e dimë se mësimi në distancë funksionon mjaft mirë. Është përdorur në mjaft universitete dhe deri diku dhe në shkollat e mesme. Dhe arsyeja e dytë është kufizimi i udhëtimit të studentëve dhe nxënësve”

Në lidhje me idenë se fëmijët janë shpërndarësit kryesor të virusit

“Nuk ka asnjë provë të tillë, që fëmijët po përhapin virusin në nivele të larta. Ne shohim jashtëzakonisht pak raste të fëmijëve të infektuar. Ndër rastet 15,000-16,000 raste me COVID-19 në Suedi, vetëm 200 midis tyre ishin më pak se 20 vjeç.”

“Dhe shumë thonë,‘ OK, fëmijët ende kanë sëmundje, por nuk sëmuren shumë. Fëmijët e kanë virusin tani dhe më pas. Por ka shumë pak prova se ky virus përhapet nga fëmijët te të rriturit. ”

 

 

 

 

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme