Tensione politike për regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë e Veriut

Nga Exit News
Tensione politike për regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë e Veriut

Në Maqedoninë e Veritu ka nisur regjistrimi i popullsisë, i kryer për herë të fundit në vitin 2002.

“Në këtë vend të vogël ballkanik – i cili fitoi pavarësinë në 1991 pas shpërbërjes së ish Jugosllavisë dhe iu afrua luftës civile në 2001 – regjistrimi i gjatë i shtyrë i regjistrimit nuk është thjesht një operacion statistikor”, shkruan AFP në një reportazh mbi rëndësinë e censusit të popullsisë në Maqedoninë e Veriut, të dielën.

Nga një popullsi prej rreth dy milion njerëz, 64 për qind ishin maqedonas dhe 25 për qind shqiptarë etnikë, sipas regjistrimit të fundit. Turqit, romët, serbët dhe pakicat e tjera përbënin pjesën e mbetur.

Regjistrimi ishte planifikuar për në vitin 2011 por nuk u kryen asnjëherë si pasojë e mosmarrëveshjeve politike dhe mosbesimit me të dyja palët duke thënë se tjetra do të manipulonte rezultatin.

Që nga regjistrimi i fundit, popullsia besohet të jetë zvogëluar në rreth 1.6 deri 1.7 milion për shkak të emigrimit masiv, vlerësojnë ekspertët.

“Nëse ky regjistrim nuk do të ketë sukses, nuk ka asnjë shans për t’i bërë njerëzit të hapin dyert herën tjetër”, tha Xhelal Jakupi, komisioner i regjistrimit në Saraj, për AFP.

Një javë para se regjistrimi të përfundojë më 30 shtator, u regjistruan rreth 1.3 milion njerëz, treguan shifrat zyrtare.

Por në një përsëritje të numërimit të mëparshëm të abortuar, disa kanë akuzuar qeverinë e kryeministrit socialdemokrat Zoran Zaev se ka ndërmend të falsifikojë rezultatet.

LEXO  Mutacione të koronavirusit edhe në Maqedoninë e Veriut, vaksina mbërrin në shkurt

Partia e majtë e opozitës Levica bëri thirrje për bojkot duke argumentuar se metodologjia e regjistrimit ishte e pafavorshme për maqedonasit.

Partia kryesore etnike shqiptare BDI, një partner i vogël në koalicionin qeverisës, kërcënoi të mos i njohë rezultatet nëse komuniteti i tyre nuk arrin pragun shumë të rëndësishëm prej 20 përqind.

Në përpjekje për të siguruar pakicën etnike shqiptare, Zaev në fillim të kësaj jave përsëriti zotimin e tij se të drejtat e vendosura të grupeve etnike “do të qëndrojnë absolutisht të njëjta” pavarësisht nga rezultatet.

Qëllimi kryesor i operacionit është të mundësojë planifikimin e politikave kryesore ekonomike, sociale dhe të tjera kryesore, tha ai.

Partitë e vogla politike besonin se një retorikë e tillë mund të rrisë vlerësimin e tyre, tha ai.

Turqit etnikë gjithashtu paralajmërojnë se nëse numri i tyre do të jetë më i ulët se shtatë përqind, ata nuk do t’i njihnin rezultatet.

Duke shtuar tensionet që rrotullohen rreth regjistrimit, ndërkohë, disa politikanë bullgarë thonë se 130,000 njerëz që mbajnë gjithashtu pasaporta bullgare janë duke u bërë presion nga Maqedonia e Veriut që të mos regjistrohen si bullgarë etnikë.

Në regjistrimin e fundit të popullsisë, ish republika jugosllave kishte më pak se 1.500 bullgarë etnikë.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme