Trafikimi i fëmijëve mbetet problematik në Shqipëri

Nga Exit News
Trafikimi i fëmijëve mbetet problematik në Shqipëri

Incidenca e trafikimit të qenieve njerëzore, duke përfshirë fëmijë brenda dhe nga Shqipëria, ka bërë që UNICEF të krijojë grupe pune në gjashtë nga rrethet e vendit për të luftuar këtë çështje.

Shqipëria është një vend burimi dhe tranziti për trafikimin e qenieve njerëzore, duke përfshirë edhe qëllimet e seksit dhe punës. Çështja është theksuar nga entitete si Departamenti i Shtetit i SHBA-së, Këshilli i Evropës dhe Komisioni Evropian, ndër të tjera. Megjithatë, numri i dënimeve në vend mbetet i ulët.

“Ne kemi ngritur katër ekipe celulare për të identifikuar viktimat apo viktimat e mundshme të trafikimit në Shqipëri dhe që nga fillimi deri në momentin që po flasim, përfshirë Shkodrën, janë identifikuar 144 viktima apo viktima të mundshme të trafikimit në Shqipëri”, tha Sonila Pema. , ekspert i UNICEF-it për antitrafikimin në Shqipëri për Zërin e Amerikës.

Sipas të dhënave të INSTAT të vitit 2021, më të cenuarit ndaj trafikimit janë fëmijët, me 109 të regjistruar si viktima të mundshme të trafikimit, tre të trafikuar dhe 67 që kërkojnë azil në BE. Me shumicën e rasteve që kalojnë nën radar, ka të ngjarë që numri aktual të jetë shumë më i lartë.

“Janë rreth 300 persona që kanë marrë mbështetje direkte si viktima të mundshme apo viktima trafikimi, pa harruar fëmijët e tyre, të cilët mbështeten drejtpërdrejt nga shërbimet. Kjo për të kuptuar se në vend ka organizata, ka edhe institucione shtetërore që mbështesin dhe ofrojnë shërbime për integrimin e tyre”, tha Pema.

Kryetarja e komitetit rajonal për luftën kundër trafikimit, Majlinda Angoni, thotë se ka një sërë strukturash dhe organizatash që po bashkëpunojnë për ndërgjegjësimin e komunitetit dhe identifikimin e viktimave apo viktimave të mundshme të trafikimit. Ajo shton se raste të trafikimit janë regjistruar edhe në Qarkun e Shkodrës.

“Që nga viti i kaluar kemi të bëjmë me 9 raste të viktimave të trafikimit apo viktimave të mundshme të trafikimit, të cilët së bashku me disa organizata joqeveritare po trajtojnë dhe rehabilitojnë këto viktima. Ne themi se rastet janë në rënie”.

Në veçanti, kufiri me Malin e Zi është një zonë shqetësuese për të gjitha llojet e trafikimit të qenieve njerëzore. Në veçanti, komunitetet e mëdha të egjiptianëve dhe romëve rrisin rrezikun e trafikimit të fëmijëve.

“Vijnë nga familje me probleme të theksuara, jo vetëm ekonomike, vijnë nga martesat e hershme, vijnë nga kushte të vështira sociale. Pra, ata janë gjithmonë në rrezik për këtë fenomen”, tha Angoni.

EU funded RDN

Ky artikull është realizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, në kuadër të Projektit “Reporting Diversity Network 2.0”, nën skemën e mbështetjes së granteve të vogla.

Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e “New Policy Group” dhe, si e tillë, nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian apo të Rrjetit të Raportimit të Diversitetit 2.0.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>