Turqia dënon njohjen e Jeruzalemit nga Kosova dhe Serbia

Nga Exit News
Turqia dënon njohjen e Jeruzalemit nga Kosova dhe Serbia

Turqia dënoi vendimin e zhvendosjes së ambasadës serbe dhe hapjen e ambasadës kosovare në Jeruzalem.

“Ne u bëjmë thirrje të gjitha vendeve të respektojnë rezolutat e Kombeve të Bashkuara të miratuara për këtë çështje, të respektojnë statusin historik dhe ligjor të Jeruzalemit dhe të përmbahen nga hapat që do ta bëjnë zgjidhjen e konfliktit Izraelito-Palestinez edhe më të vështirë”, tha ministria në një deklaratë me shkrim të shtunën vonë, duke kujtuar se aneksimi i Jeruzalemit nga Izraeli u refuzua nga komuniteti ndërkombëtar dhe Kombet e Bashkuara.

“Është theksuar në mënyrë të përsëritur në rezoluta të ndryshme të Kombeve të Bashkuara se çështja Palestineze mund të zgjidhet vetëm me krijimin e një shteti të pavarur dhe sovran mbi bazën e kufijve të 1967 me Jeruzalemin Lindor si kryeqytetin e tij,” nënvizoi deklarata dhe tha se çdo vend që lëviz ambasada e saj në Jeruzalem do të ishte një shkelje e qartë e ligjit ndërkombëtar.

Ndërsa, të dielën, ministria turke tha se qëllimi i autoriteteve të Kosovës për të hapur ambasada të ndërsjella me Izraelin u prit me zhgënjim nga Turqia sepse hapi shkel ligjin ndërkombëtar.

Ministria kujtoi se Turqia ishte një nga vendet e para që njohu Kosovën, e cila deklaroi pavarësinë e saj nga Serbia në 2008 dhe mbështeti vendin për t’u njohur nga bashkësia ndërkombëtare.

“Sidoqoftë, ne nuk e mbështesim këtë proces që të vendoset mbi dhimbjen e popullit Palestinez, territori i të cilit është nën okupim dhe një shkelje e ligjit,” tha ministria, duke i bërë thirrje Kosovës që të respektojë ligjin dhe të shmangë hapat që mund të parandalojnë që Kosova të njihet nga vendet e tjera në të ardhmen.

Përgjigja e Turqisë erdhi pasi Presidenti i SHBA Donald Trump njoftoi, të premten, se Serbia dhe Kosova kanë rënë dakord të normalizojnë lidhjet ekonomike me Izraelin si pjesë e bisedimeve të ndërmjetësuara nga SHBA-të.

Pas dy ditësh takimesh me zyrtarë të administratës Trump, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministri i Kosovës Avdullah Hoti ranë dakord të bashkëpunojnë në një çështje ekonomike për të tërhequr investime dhe për të krijuar vende pune.

Serbia dhe Kosova nënshkruan dokumente të ndara me SHBA-të në të cilat Serbia ra dakord të zhvendoste ambasadën e saj në Jeruzalem. Kosova dhe Izraeli ranë dakord të normalizojnë marrëdhëniet dhe të vendosin lidhje diplomatike.

Serbia gjithashtu ra dakord të hapë një zyrë tregtare në Jeruzalem në shtator.

Marrë nga Daily Sabah.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme