UNESCO: Auditimi etik i Exit është një mjet i fuqishëm për transparencën dhe mirëqeverisjen

Nga Alice Taylor
UNESCO: Auditimi etik i Exit është një mjet i fuqishëm për transparencën dhe mirëqeverisjen

Exit News, së bashku me shtatë media të tjera rajonale janë vlerësuar nga UNESCO për përfundimin e nismës për promovimin e besimit në gazetari.

Nisma konsiston në një auditim të brendshëm me 150 pyetje, i krijuar në bashkëpunim midis UNESCO-s, Reporterëve pa Kufij dhe me mbështetjen e Rrjetit të Gazetarisë Etike dhe projektit të BE-së “Ndërtimi i Besimit në Media në Evropën Juglindore dhe Turqi-Faza 2.”

“Kur njerëzit humbin besimin në media, ata mbeten pa një udhëzues të rëndësishëm në kërkimin e informacionit të besueshëm. Përpjekjet e mediave në Serbi dhe Shqipëri për të forcuar besimin duke kryer auditime etike përfaqësojnë një praktikë të vlefshme që duhet të replikohet nga media të tjera, gjithashtu në të gjithë rajonin, “tha Danica Ilic nga Rrjeti i Gazetarisë Etike.

Projekti synon të mbështesë gazetarinë cilësore në luftën kundër dezinformimit, forcimin e mekanizmave të vetë-rregullimit për të siguruar standarde profesionale në media, dhe  projektet pilote të Medias dhe Informacionit (MIL) për të përmirësuar mendimin kritik në rajon.

Exit ishte media e parë në rajon që përfundoi vlerësimin. Tani në vlerësim janë bashkuar edhe nga media shqiptare si Politoko.al, Euronews Albania dhe Droni, si dhe Cenzolovka, Istionmer, Juzne Vesti dhe Qendra për Gazetari Hulumtuese në Serbi. Tre portale të tjerë serbë, Krik, Vreme dhe Fonet do të paraqesin pyetësorët e tyre së shpejti.

Përveç vetëvlerësimeve publike, Exit u zgjodh për të kaluar një proces të auditimit të jashtëm me Deloitte. Kjo do të vlerësoj të ardhurat dhe financimet e portalit. Exit është zotuar të publikojë përfundimet e këtij auditimi në mënyrë të plotë sapo të përfundojë.

“Për Exit News, procesi ka qenë sqarues,” tha Alice Taylor, bashkë-redaktuese në Exit News:

“Ndërsa ne kishim shumë politika të vendosura para se të fillonim procesin, ato nuk ishin të gjitha në një vend dhe nuk ishin azhurnuar për një kohë. Auditimi na lejoi të ‘rregullonim shtëpinë tonë’ . Gjithashtu, të qenit pjesë e një projekti të tillë me partnerë prestigjiozë ndërkombëtarë gjithashtu ka rritur ndjeshëm moralin e ekipit”.

Aidan White, ish-Sekretari i Përgjithshëm i Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve, një ish-gazetar i The Guardian dhe një aktivist për një kohë të gjatë për të drejtat e gazetarëve komentoi mbi rezultatin e pjesëmarrjes së Exit:

“Angazhimi i Exit News për etikën është një garanci për publikun në lidhje me cilësinë e gazetarisë së tij. Në këto ditë të vështira, njerëzit bombardohen me informacione – shumica e tyre të rreme, të deformuara dhe madje abuzive. Për të luftuar këto kërcënime, mediat duhet të rinovojnë angazhimin e tyre për të treguar të vërtetën, transparencën dhe raportimin etik.

Exit News e ka bërë këtë duke vendosur një standard që të gjithë gazetarët duhet të ndjekin, jo vetëm në Shqipëri, por në të gjithë Ballkanin Perëndimor dhe Bashkimin Evropian”.

Ai shtoi:

“Exit News ka marrë sfidën, duke deklaruar “nuk kemi asgjë për të fshehur dhe jemi gati të tregojmë të vërtetën në interes të publikut. ‘Unë i përgëzoj ata për veprimin e tyre pioniere për të ndërtuar besimin e publikut në media. “

Si pjesë e procesit, Exit duhej të siguronte informacion duke përfshirë burimet e financimit, të ardhurat, pronarët dhe punonjësit, strukturën, pajtueshmërinë dhe proceset e brendshme. Përveç kësaj, Exit publikoi në faqen e saj detaje të gazetarëve, udhëzimet editoriale, informacionin e kontaktit dhe politikat në lidhje me ankesat dhe saktësinë.

Për më tepër, Exit ka caktuar një avokat të pavarur të jashtëm për të menaxhuar çdo ankesë ose çështje. Këshilli Shqiptar i Medias (AMC) do të merret me çdo çështje të ngritur para tyre dhe Exit është zotuar të jetë i detyruar nga vendimet e tyre. Ata gjithashtu u bashkuan dhe u zgjodhën në bordin e Aleancës Etike të Mediave, platforma e parë vetë-rregulluese e Shqipërisë.

Koloreto Cukali, Kryetari i AMC tha:

“Ky është një lajm i shkëlqyeshëm për mediat shqiptare. Deri më tani vetërregullimi është dukur një barrë në të cilën ne jemi disi ‘detyruar’ sepse duam ta mbajmë qeverinë larg rregullimit të etikës. Por vendimi i fundit nga Exit tregon një qasje të re, bashkëkohore: pranimi për t’u vetë-rregulluar jo nga ‘frika’ por nga besimi se kjo do të përmirësojë standardet e raportimit dhe do të ndërtojë një marrëdhënie më të besueshme me publikun”.

Ata gjithashtu u bashkuan dhe u zgjodhën në bordin e Aleancës Etike të Mediave, platforma e parë vetë-rregulluese e Shqipërisë.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>