Vendimi për numëruesit e LSI-së, Kolegji Zgjedhor me dy standarde

Vendimi për numëruesit e LSI-së, Kolegji Zgjedhor me dy standarde

Kolegji Zgjedhor vendosi sot se numëruesi i tretë në tavolinat e grupeve të numërimit (GNV) do të jetë i LSI-së. Me këtë vendim Kolegji pranoi ankimimin e LSI-së kundrejt vendimit të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për ndarje të numëruesit të tretë ndërmjet LSI-së dhe PDIU-së. Tani PDIU duhet të përfshihet në shortin që do të hedhë KQZ për anëtarin e katërt të GNV-ve për partitë opozitare.

Lëvizja Socialiste për Integrim paditi më 15 qershor në Kolegjin Zgjedhor vendimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për ndarjen e anëtarit të tretë të Grupit të Numërimit të Votave (GNV) me PDIU-në.

LSI duke u bazuar në nenin 96, pika 1 e Kodit Zgjedhor arsyetoi se anëtari i tretë i GNV-ve i takon kësaj partie si e vetmja parti e shumicës qeverisëse e dalë nga zgjedhjet e 2013.

Pretendimin e saj LSI e mbështeti në faktin se PDIU në zgjedhjet e 2013 kanë qenë e regjistruar si parti e koalicionit humbës.

Por, për një çështje me objekt të njëjtë, të paraqitur nga PDIU gjatë zgjedhjeve vendore të vitit 2015, Kolegji vendosi ndryshe.

Në zgjedhjet e vitit 2015, PDIU kërkoi të marrë pjesë në shortin për anëtarin e katërt të GNV-ve i emëruar nga partitë e opozitës. Por Kolegji Zgjedhor e hodhi poshtë padinë e PDIU-së me vendimin Nr.19, datë 8 qershor 2015 me arsyetim se PDIU tashëm ishte pjesë e koalicionit qeverisës, e si pasojë ajo duhet të përfshihej në partitë e shumicës. Në vendim shkruhej se:

Është fakt se paditësi PDIU, aktualisht është parti e shumicës qeverisëse, dhe si e tillë asaj i lind e drejta të propozojë për anëtarin e tretë të GNV, në hedhjen e shortit, kërkim nga i cili është hequr dorë gjatë gjykimit;

Pala paditëse PDIU, duke qënë një parti e shumicës qeverisëse, nuk legjitimohet që të kërkonte të bënte propozimin e anëtarit të katërt që i përket partive të opozitës që kanë të drejtë të propozojnë anëtarë të GNV-së, për KZAZ-ë sipas procedurës së parashikuar në nenin 96 të Kodit Zgjedhor;

Ky rast është një shembull konkret se si gjyqtarët në Shqipëri veprojnë me standarte të dyfishta. Tani pritet të zbardhet vendimi i Kolegjit Zgjedhor për tu parë se ku e kanë mbështetur arsyetimin gjykatësit.

Padia e LSI-së u gjykua nga gjyqtarët Lindita Sinanaj, Gjin Gjoni, Tomorr Skreli, Shkëlqim Mustafa dhe Sotiraq Lubonja.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>