Vetëm 3 qarqe në Shqipëri shënuan rritje të lindjeve gjatë 2020

Nga Exit News
Vetëm 3 qarqe në Shqipëri shënuan rritje të lindjeve gjatë 2020

Vetëm tre qarqe të vendit shënuan rritje të numrit të lindjeve gjatë vitit 2020 krahasuar me një vit më parë, ndërsa nëntë qarqet e tjera pësuan rënie.

Sipas shifrave të publikuara nga INSTAT, rritjen më të lartë të lindjeve në raport me popullsinë, gjatë 2020 e zë qarku i Lezhës, me 3,3 %, ndërsa rënien më të lartë e zë qarku i Kukësit, me 21%.

Krahasuar me një vit më parë, gjatë 2020, në Shqipëri lindën 1.7% foshnja më pak

Por kësaj rënieje të lindjeve i është shtuar edhe një rritje e ndejshme e numrit të të vdekurve.

Gjatë muajt tetor, nëntor dhe dhjetor, ndërruan jetë 9.397 qytetarë, duke shënuar një rritje prej 73,3 %, krahasuar me tremujorin e katërt 2019 ku vdiqën rreth 5 mijë e 400 qytetarë.

Në total, në Shqipëri gjatë vitit 2020 vdiqën 25,8 % më shumë persona. Diferenca me 2019 është rreth 7 mijë humbje jete.

Kjo rritje është e lidhur ngushtë me pandeminë COVID-19 e cila prej marsit ka shkaktuar 1636 viktima sipas shifrave zyrtare.

Rritja e ndjeshme e vdekjeve dhe ngadalësimi i lindjeve ka bërë që shtesa natyrore në Shqipëri të shkojë drejt vlerave negative duke paralajmëruar plakje të popullsisë.

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme