Aktivistja Karaj fiton çmim ndërkombëtar për të drejtat e njeriut  

Nga Alice Taylor
Aktivistja Karaj fiton çmim ndërkombëtar për të drejtat e njeriut  

Aktivistja shqiptare Xheni Karaj ka fituar një çmim ndërkombëtar për aktivizmin dhe përfshirjen e saj në komunitetin LGBTIQ, dhënë nga organizata Civil Rights Defenders (CRD) me qendër në Suedi.

Çmimi për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut iu dha Karajt dhe aktivistit nga Uganda Frank Mugisha, i cili gjithashtu mbron të drejtat LGBTIQ.

“Xheni Karaj nga Shqipëria dhe Frank Mugisha nga Uganda janë dy aktivistët më të guximshëm LGBTI+ dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut në botë,” tha CRD në një deklaratë për shtyp, duke shtuar se, pavarësisht se punojnë në mjedise ku homofobia është e shfrenuar, ata vazhdojnë të luftojnë me këmbëngulje për të drejtën e çdo individi për të pasur orientimin e tij seksual ose identitetin gjinor.”

Organizata vuri në dukje se të dy fituesit kanë qenë të rëndësishëm në ndërtimin e lëvizjeve LGBTI+ në vendet e tyre dhe kanë frymëzuar aktivistët LGBTI + në të gjithë rajonin e Ballkanit dhe kontinentin afrikan.

Xheni Karaj dhe Kristi Pinderi ishin ndër aktivistët e parë shqiptarë që nisën lëvizjen LGBTIQ përmes krijimit të organizatës LGBT Aleanca. Karaj ka pasur gjithashtu një rol kyç në organizimin e Paradave të Krenarisë në Tiranë, si dhe ka marrë pjesë në protesta të ndryshme për të drejtat e grave, të drejtat LGBTIQ dhe kundër dhunës në familje dhe seksuale.

Ajo është pjesëmarrëse në nisma të ndryshme duke përfshirë qendrën STREHA, strehën e parë dhe të vetme në Shqipëri për anëtarët e komunitetit LGBTIQ, dhe degën lokale të Civil Rights Defenders.

Madje Karaj shfaqet rregullisht në televizion dhe në media për të folur në emër të anëtarëve të komunitetit LGBTIQ, shpesh duke u përballur me gjuhën e urrejtjes, homofobisë, seksizmit dhe sulmeve personale.

Ajo është sulmuar edhe fizikisht teksa ishte në plazh me partneren e saj. Sulmuesi i supozuar ishte një mjek, i cili i tha se “njerëzit si ju” ai duhet t’i kishte lënë të vdisnin në spital. Rasti u raportua në polici, por prokurori tha se nuk kishte mjaftueshëm prova për krim të urrejtjes dhe çështja u pushua.

“Këto 13 vite aktivizëm, megjithëse plot sfida, kanë qenë më të bukurat për mua. Deri në moshën 21-vjeçare mendoja se nuk kishte vend për njerëz si unë në këtë botë. Kur fillova aktivizmin në moshën 21-vjeçare kuptova forcën transformuese që mund të kishte një grup i vogël njerëzish, të cilët, edhe pse pa privilegjet e shumicës, kishin aftësinë të ëndërronin dhe të luftonin për lirinë dhe të drejtat e tyre”, u shpreh Karaj.

 

LEXO  ‘Marshimi i Krenarisë’ në Tiranë, fokusi te familja LGBT+

 


EU funded RDN

Ky artikull është realizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, në kuadër të Projektit “Reporting Diversity Network 2.0”, nën skemën e mbështetjes së granteve të vogla.

Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e “New Policy Group” dhe, si e tillë, nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian apo të Rrjetit të Raportimit të Diversitetit 2.0.

15 komente

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme