Exit moderon një panel në Nismën Ndërkombëtare të Demokracisë të Angazhuar: “Media ka humbur rrugën e saj, duhet të përqëndrohemi në ndikimin në komunitetet”

Nga Exit News
Exit moderon një panel në Nismën Ndërkombëtare të Demokracisë të Angazhuar: “Media ka humbur rrugën e saj, duhet të përqëndrohemi në ndikimin në komunitetet”

Javën e kaluar, Exit News u angazhua në Nismën e parë të Demokracisë të Angazhuar, e ogranizuar nga Fondi Evropian për Ballkanin dhe mbështetur nga organizata Angazhimi Demokratik në Evropën Juglindore dhe Fondacioni Friedrich Ebert.

Konferenca u zhvillua në Beograd, Serbi mes 16-18 shtatorit. Ai mblodhi së bashku aktivistë, anëtarë të shoqërisë civile, akademikë, gazetarë dhe aktorë të tjerë.

Ishte një përgjigje ndaj konstatimit se “nismat lokale mbeten spontane, shpesh të fokusuara në çështje të vetme, pa lidhje dhe bashkëpunim të fortë kombëtar apo horizontal, si dhe  pa mjete për të arritur vizion më të gjerë të një shoqërie më të mirë dhe të drejtë”.

Organizatorët folën për nevojën për “fuqizimin e qytetarëve dhe forcimin e atyre zërave që vijnë nga komunitetet lokale, që janë në gjendje të adresojnë dhe të luftojnë për qëllimet e përbashkëta dhe interesat publike dhe të angazhohen për më shumë demokraci pjesëmarrëse dhe institucione përgjegjëse. Ne gjithashtu kemi nevojë për një bashkëpunim më të fortë të vërtetë në të gjithë rajonin, njohuri të përbashkëta dhe mjete të përbashkëta dhe shkëmbim të vlefshëm të njohurive. ”

Bashk-redaktorja e Exit News, Alice Taylor ishte e ftuar të moderonte panelet dhe grupet tematike mbi median dhe lirinë e mediave në Ballkanin Perëndimor. Në ditën e parë, ajo diskutoi sfidat me të cilat përballen mediat në Shqipëri, dhe ditën e dytë ajo mbajti një seancë tre-orëshe me gazetarë dhe aktivistë nga Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia e Veriut, Kosova, Serbia dhe Shqipëria. Gjatë sesionit, ata diskutuan çështje dhe sfida të përbashkëta, si t’i kapërcejnë ato dhe se si bashkëpunimi ndërkufitar me media të tjera dhe aktorët e shoqërisë civile mund ta bëjë punën e tyre më me ndikim.

Pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetjeve të tilla si “çfarë roli luan gazetaria e udhëhequr nga qytetarët dhe aktivizmi në vendin tuaj?” dhe “si mund të punojnë gazetarët dhe aktivistët së bashku për të adresuar sfidat kryesore me të cilat ballafaqohet mjedisi mediatik i Ballkanit Perëndimor?”

Gjithashtu u njoftua në ngjarje ishte krijimi i një platforme të veçantë që do të lehtësojë lidhjet, rrjetëzimin dhe shkëmbimin e informacionit ndërkufitar midis palëve të interesuara. Platforma do të lidhë njerëzit sipas rajonit, kauzës dhe aftësive, duke inkurajuar punën në ekip për të arritur qëllimet e ndërsjella.

Gjatë dy ditëve, pjesëmarrësit zbuluan se të gjithë po luftojnë kundër të njëjtave probleme në thelb. Pavarësisht nëse janë nga Kroacia apo Kosova, Serbia apo Shqipëria, të gjithë përballen me çështje si kërcënimet mjedisore, korrupsioni dhe kapja e shtetit, mungesa e qasjes në informacion, papunësia dhe varfëria dhe qytetarët e zhgënjyer, që nuk kanë besim në fuqinë e tyre për ndryshim.

Për sa i përket mediave, u vu re se portalet duhet të bëhen më të qëndrueshëm në metodat e tyre të financimit. Ata gjithashtu duhet të marrin nën kontroll mënyrën se si perceptohen dhe t’u sigurojnë konsumatorëve informacionin që kanë nevojë dhe duan, jo atë që redaktorët dhe pronarët e bizneseve imponojnë.

Ky ndryshim do të ndikojë në ndërtimin e besimit dhe marrëdhënieve të forta me aktivistë nga i gjithë rajoni. Gjithashtu, përfshin trajtimin e problemeve rajonale nga gazetarët lokal dhe kontekstualizimi i tyre. Kur ky fokus rajonal sillet në një çështje lokale, presioni rritet, thanë pjesëmarrësit.

Taylor vuri në dukje se “media ka humbur rrugën. Kemi qenë shumë të fokusuar në atë që thonë politikanët, duke fryrë në egon e tyre. Duhet të përqëndrohemi në çfarë ndikon në komunitet dhe shoqëri, dhe t’i kthejmë në çështje kritike debati. ”

 

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>