JaMystic ju propozon sot një recetë tradicionale: Larash me qepë të njoma

Nga JaMystic
JaMystic ju propozon sot një recetë tradicionale: Larash me qepë të njoma

Pak pushim nga ushëtimet. Kthehemi në Shqipëri me një  recetë tradicionale: Larash me qepë të njoma.

Pak histori:
Janë në perfundimin e tyre qepët e njoma, por kjo recetë mund të  bëhet me presh apo me lakra të egra. Pjesa jeshile e qepëve përmban vlera të ndryshme nga pjesa e bardhë e zhardhokut, prandaj është shumë e rëndësishme të konsumohen të dyja.
Tradicionale në treva të ndryshme, ky gatim ndryshon emërtimin sipas zonës.
Në zonën tonë quhet larash per faktin se mielli i misrit përzihet me mbushjen dhe formon njolla apo lara në siperfaqe.

Për 4 persona nevojiten:

  • ½ kg qepë të njoma.
  • 1 vezë
  •  erëza,mente,kopër
  • 1 gotē kos
  • 3 lugë gjelle djath të bardhë të thërrmuar
  • 3 gota miell misri
  •  1 gotë miell gruri
  •  1 gotë qumësht.
  •  1 fixhan kafeje vaj ulliri

Presim qepët hollë ,pjesën jeshije si dhe pjesën e bardhë dhe i fërgojmë në një tenxhere me vaj. I fërgojmë duke i trazuar vazhdimisht.

Pasi reduktohet volumi i tyre dhe kanë filluar të squllen i hedhim një dorë miell dhe gotën me qumësht,kripë dhe i lëmë të  ziejnë pak. E heqim nga zjarri dhe i shtojmë vezën dhe e trazojmë përsëri.

Ndezim furren në 250 gradë.

Tek kjo tenxhere ku kemi gjellën hedhim,vajin, kosin,djathin dhe duke trazuar hedhim gotën e parë të  miellit të misrit, të dytën miellin e grurit dhe vazhojmë me miell misri deri sa masa të trashet por të mos jetë e vështirë për t’u trazuar.

Lyejme tepsinë me vaj dhe shtrojmë masën duke e sheshuar me dorën pak të lagur. I hedhim pak vaj persipër duke e përhapur përseri me dorë dhe e fusim në furrë në 250 gradë.

Jamystic ju këshillon:
Masa e miellit varet nga masa e gjelles se berë kështu që miellin hidheni gradualisht deri sa masa të trashet por jo aq sa të  veshtiresojë trazimin me lugë.
Erëzat janë një element shumë i rëndësishëm. Unë  përdor edhe cumin edhe curry në gjellën me qepë. Në preferencën time larashi shoqërohet shumë mirë me një salcë kosi të përzier me koper.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>