Kolegji Zgjedhor: PD propozon pezullimin e vetingut të gjyqtarëve – Exit shpjegon

Nga Exit News
Kolegji Zgjedhor: PD propozon pezullimin e vetingut të gjyqtarëve – Exit shpjegon

Partia Demokratike ka propozuar që anëtarët e Kolegjit Zgjedhor të mos i nënshtrohen vetingut për gjithë periudhën katër vjeçare të mandatit të tyre. Më herët Partia Socialiste kishte propozuar shkrirjen e Kolegjit dhe kalimin e kompetencave të tij Gjykatës Administrative të Apelit. Aktualisht, Kolegji Zgjedhor është organi më i lartë që vendos për mosmarrëveshjet zgjedhore.

Propozimi i Partisë Demokratike:

— Gjyqtarët e kolegjit zgjedhor të mos i nënshtrohen vetingut për katër vjet nga data e zgjedhjes së tyre.

— Procesi i vetingut, nëse ka nisur në KPK, apo është në shkallën e dytë të aeplit duhet ët pushojë për 4 vjet.

— Pjesë e shortit për Kolegjin Zgjedhorë të jenë edhe gjyqatrët e gjykatës së shkallës së parë që kanë të paktën me 7 vjet përvojë si gjyqtarë.

— Numri i anëtarëve të Kolegjit ndryshojë në më shumë se 8 anëtarë por jo më shumë se 15 gjyqtarë.

Argumenti i PD-së:

PD arsyeton se kjo masë do të çlironte gjyqtarët nga trysnia e qeverisë përmes vetingut. Kjo do të sjellë pavarësi në gjykimin e tyre.

PD e mbështet propozimin dhe në gjetjen e OSBE/ODIHR-it për zgjedhjet vendore të 30 qershorit 2019, e c:

“Ndonëse gjyqtarët e Kolegjit Zgjedhor gëzojnë imunitet dhe nuk mund të jenë objekt procedimesh disiplinore përgjatë gjithë mandatit të funksionimit të Kolegjit, ata janë objekt i “procesit të vetting-ut” që është në vazhdim e sipër, i cili mund të ndikojë në sigurinë e vazhdimësisë së tyre si gjyqtarë dhe, rrjedhimisht, mund të ndikojë në pavarësinë e tyre”.

Propozimi i Partisë Socialiste:

Në dhjetor 2019, Partia Socialiste paraqiti propozimin e mëposhtëm për Kolegjin Zgjedhor në Komisionin e Posaçëm të Reformës në Drejtësi:

— Kolegji Zgjedhorë të shkrihet dhë në vend të tij ankimimet kundër vendimeve të KQZ-së të shqyrtohen nga Gjykata Administrative e Apelit:

Ankimi kundër vendimeve të KQZ-së shqyrtohet nga Gjykatës Administrative të Apelit Tiranë nga një trupë e përbërë nga tre gjyqtarë, kurse ankimi ndaj akteve me karakter nënligjor normativ të KQZ-së shqyrtohet nga një trupë e përbërë prej 5 gjyqtarësh.”

— Vendimet e Gjykatës Administrative të Apelit të jenë të apelueshme në Gjykatën e Lartë.

— Për shkak se Gkykata e Lartë është e paplotë, Kolegji Zgjehdor të të vazhdojë punën deri më 1 shtator 2022, me një dispozitë tranzitore deri në plotësimin e Gjykatës së Lartë.

Çfarë është Kolegji Zgjedhor:

Kolegji shqyrton të gjitha ankesat zgjedhore dhe shërben si shkallë apelimi ndaj vendimeve të KQZ-së. Vendimet e Kolegjit Zgjedhor, të cilat duhet të merren brenda 10 ditësh, janë të formës së prerë.

Kolegji Zgjedhor, me ligj, përbëhet nga tetë gjyqtarë, të cilët zgjidhen me short nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë mes gjyqtarëve të nivelit të apelit. Ata shërbejnë për katër vjet.

Gjyqtarët e Kolegjit nuk i nënshtrohen procedimeve disiplinore gjatë koëhs që shërbejnë. Por ata i nënshtrohen procesit të vetingut si çdo gjyqtar tjetër i sistemit.

Kolegji  i tanishëm Zgjedhor:

Kolegji Zgjedhor i mandatit të tanishëm katër vjeçar i gjykoi zgjedhejt e 30 qershorit me njës trupë prej gjastë gjyqtarësh: Tomor Skerli, Artur Malaj, Lindita Sinanaj, Astrit Kalaja, Ridvan Hado, Shkëlqim Mustafa. Gjin Gjoni nuk qe i rpanishëm pasi është rpej më shumë se një viti me leje lindjeje, ndërsa Sotiraq Lubonja u shkarkua nga KPK në tetor 2018.

Kolegji është zvogëluar më tej pasi Artur Malaj u shkarkuarnga KPA më tetor 2019. Ndërkohë Shkëlqim Mustafa është në në proces verifikimi, ndërsa konfirmimi nga KPK i Astrit Kalasë është ankimaur në KPA nga Komisioneri Publik.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>