Më në fund, ‘Forca e Ligjit’ takon forcën e ligjit

Nga Vincent W.J. van Gerven Oei
Më në fund, ‘Forca e Ligjit’ takon forcën e ligjit

“Forca e Ligjit” e rremë takon “Forcën e re Ligjit”. Kjo do të ishte një mënyrë për të përshkruar vendimin e fundit të Gjykatës Speciale të Apelit për të pezulluar nga detyra Artan Shkëmbi, numri dy i operacionit policor “Forca e Ligjit” (Forca e Ligjit), si dhe aktakuza e tij për korrupsion dhe dhëni të detajeve të hetimit të Prokurorisë Speciale Kundër Korrupsionit për organizatat kriminale.

Ky vendim mund të heshtë lavdërimet superlative për “vetingun në polici”, një përpjekje e qeverisë Rama për të forcuar pushtetin mbi policinë. Shkëmbi e kishte kaluar këtë “vetting” në shkurt.

Siç Exit News ka raportuar që nga viti 2017, operacioni policor “Forca e Ligjit” ishte që në fillim një përpjekje nga qeveria Rama për të krijuar struktura të ngjashme me SPAK nën kontrollin e Ministrisë së Brendshme në vend të gjyqësorit.

Të dyja kishin qëllimin të tregonin përparimin e bërë me reformën në drejtësi, duke ruajtur një kontroll të rreptë ekzekutiv mbi Prokurorinë e Përgjithshme, duke dëmtuar rëndë ndarjen midis pushtetit ekzekutiv dhe gjyqësorit.

Operacioni ishte gjithashtu një marifet publiciteti që synonte të linte në hije prodhimin e kanabisit me përhapje të gjerë që shkatërronte ekonomitë lokale dhe financonte grupe kriminale që tani janë të rrënjosura fort në ekosistemin kriminal të Evropës.

Pas një serë nismash të dështuara për të ngritur një zyrë hetimore të stilit FBI brenda Ministrisë së Brendshme, “Forca e Ligjit” filloi në fund të vitit 2017 si një skemë për të kapur “peshkun e madh” të ish-ambasadorit amerikan Donald Lu.

Ish-ambasadorja e BE-së Romana Vlahutin tha në Twitter: “Operacioni Fuqia e Ligjit, një hap vërtet vendimtar drejt një shteti që është shumë më i fortë se çdo lloj krimi,” ndërsa Ambasadori Lu premtoi dërgimin e dy agjentëve të FBI për të mbështetur iniciativën. Shkarkimi i Shkëmbit tregon qartë se korrupsioni dhe krimi i organizuar që pritej të luftohej nga “Forca e Ligjit” ishte i gjallë dhe brenda niveleve më të larta të Policisë së Shtetit.

Shkarkimi i Shkëmbi gjithashtu shpërbën shakanë e të ashtuquajturit “veting policor”, një nismë e njoftuar nga ish-Ministri i Brendshëm Fatmir Xhafaj për të pastruar radhët e Policisë së Shtetit. Procesi i nisjes së vetingut do të koordinohej dhe kontrollohej nga vetë Ministri i Brendshëm, duke e lejuar atë të pastronte Policinë e Shtetit nga çdo element i padëshirueshëm për qeverinë.

Vetingu i policisë filloi përfundimisht në fund të vitit 2019, pasi Parlamenti shfuqizoi vendimin e Presidentit Ilir Meta, i cili deklaroi se “qëllimi i vërtetë i qeverisë është të kontrollojë këtë proces [vetingun e policisë] përmes një organi vlerësues […] i cili është një struktura në të vërtetë në varësi të drejtpërdrejt të Ministrit të Brendshëm, pra, të qeverisë. ”

Vetingu i policisë u mbështet nga Komisioni Evropian, i cili e vlerësoi nismën në Raportin e tij të 2018, duke pretenduar se kishte kaluar në Kuvend me “konsensus të gjerë ndërpartiak”, edhe pse u shty në mënyrë të njëanshme në parlamentit nga qeveria Rama, dhe presidenti nuk e dekretoi.

Vendimi i fundit i Gjykatës Speciale të Apelit nuk është i rëndësishëm sepse shënon një hap të rëndësishëm në luftën kundër korrupsionit. Ne duhet të fillojmë të festojmë “suksesin” e Reformës në Drejtësi vetëm kur shumica e zyrtarëve të lartë të tanishëm dhe të kaluar të qeverisë të jenë pas hekurave, pronat e tyre të jenë konfiskuar dhe partitë e tyre të ekspozohen për ato që janë: organizatat kriminale.

Vendimi i fundit është i rëndësishëm sepse tregon realitetin që qëndron prapa absurdit që qeveria Rama ka vendosur që nga fillimi i Reformës në Drejtësi me ndihmën e ndërkombëtarëve.

Ndërsa ngadalëson dhe pengon zbatimin e Reformës në Drejtësi në çdo hap, qeveria u përpoq të vendoste një “fasadë” paralele të “zëvendësimeve të përkohshme” të institucioneve të Reformës në Drejtësi, të tilla si një zyrë hetimi dhe vettingu, duke stimuluar një sensi të progresit dhe duke mbajtur kontrollin mbi ekzekutivin.

BE dhe SHBA e mbështetën me gjithë zemër këtë shfaqje. Tani është koha që ata të denoncojnë publikisht “Forcën e Ligjit” dhe “vetingun e policisë” për ato që janë: një konsolidim i veprimtarisë kriminale nën mbrojtjen e shtetit.

1 koment

 1. Balo Bënça 26 Tetor, 2020 në 7:16 am

  I nderuar gazetar!
  Në Mbretërinë e Gënjeshtrës ku jeton Komisioni Europian,që ka shumë vite që e paraqet Shqipërinë si vend i gatshëm për në Europë kur edhe qentë në Bruksel e dinë që kjo nuk është e vërtetë,Edi Rama gjendet në shtëpinë e tij…
  Në Mbretërinë e Punëve të Pista të Soros dhe State Department…Edi Rama është në lavdinë e tij…
  Ne Parandorinë e Qelbësirës së atyre që kontrollojnë trafikun e drogës( emrin nuk po jua përmend se kam frikë,se edhe nuk di shumë emra teksanësh)..Edi Rama është në fronin e tij..
  Në Perandorinë e Re Osmane të Padishahut Erdogan,që përhap islamizëm dhe terrorizëm Edi Rama është në divanin e tij…
  Në Perandorinë Sovjetike ..Edi Rama është në oborrin e tij ku është rritur…
  Të falenderoj që thua të vërtetën por një këshillë kam,nuk e kam nga vetja por nga një film western …të vërtetën përdore vetëm që të shpëtosh kokën tënde…
  Edi Rama është çdo gjë do dëshironte i Biri i Qoftëlargut të kishte..ai është kurbani i të ligës…askush nuk e di si duhet larguar një njeri që e mbështet gjithë Unioni Ndërkombëtar i Krimit….
  Zëri yt,qoftë ai në shkretëtirë që proklamon të Mirën e Madhe që vjen më pas,si Johan Pagëzori….Amin

Adresa juaj e emailit nuk do bëhet publike.

Lajme te ngjashme