Jamystic do t’ju prezantojë me një shije sa të re aq edhe mistike, atë të estragonit.
Pak histori
Estragon ështe një bimë që e ka origjinën nga Azia Qendrore. Ajo kultivohet si bimë mjekesore si antioksidant i fuqishëm, por përdoret në kuzhinë për shijen e veçantë dhe delikate që ka, psh nëpër krudo, me pulë, në salca bearnese etj.
Për 4 persona nevojiten:
- 1 gjoks pule;
- 2 peta brize (sfoljate nqs nuk gjeni);
- 3 lugë gjelle miell;
- 20g gjalpë;
- 1 vezë;
- 3 lugë gjelle djath emental ose guda;
- 1 gotë qumësht;
- 1 lugë kafeje me gjethe estragon (e gjeni tek Neranxi).
Në një tigan me gjalpë skuqim copat e filetos së pulës deri sa të fillojnë të marrin ngjyrë të kuqëremtë. I hedhim ½ gote me ujë dhe i lemë të shterojë ujin. E presim pulën në copëza të vogla.
Në një tenxhere hedhim yndyrën e ngelur nga skuqja dhe shtojmë gjalpin duke e lënë që të shkrijë. I hedhim miellin dhe e trazojmë me tel. Mielli duhet te qullet nga gjalpi.
Në ketë moment i hedhim qumështin duke e trazuar që të shkrihet mielli në të dhe nuk e ndërpresim trazimin deri sa masa të trashet. Shtojmë këtu djathin, copat e pulës, estragonin, të bardhen e vezës dhe i perziejmë.
Tek peta brize me anën e një tasi qelqi presim rrathë. Në mesin e rrethit vendosim një lugë mbushje dhe e lagim me ujë njerën anë të petës që të ngjisë kur t’a mbyllim. E përseritim veprimin deri sa të mbarojnë petët.
I vendosim në një tepsi ku kemi vënë letër kuzhine. I lyejmë me të verdhën e vezës dhe i pjekim në furrë në 230 gradë.
Jamystic këshillon: Mund t’a realizoni recetën edhe pa estragon por nuk do të prodhojë atë shpërthim shijeje siç mund të kombinohej me të.