Një shije e re dhe mistike: Byrek me pule dhe estragon

Nga JaMystic
Një shije e re dhe mistike: Byrek me pule dhe estragon

Jamystic do t’ju prezantojë me një shije sa të re aq edhe mistike, atë të estragonit.

Pak histori

Estragon ështe një bimë që e ka origjinën nga Azia Qendrore. Ajo kultivohet si bimë mjekesore si antioksidant i fuqishëm, por përdoret në kuzhinë për shijen e veçantë dhe delikate që ka, psh nëpër krudo, me pulë, në salca bearnese etj.

Për 4 persona nevojiten:

  • 1 gjoks pule;
  • 2 peta brize (sfoljate nqs nuk gjeni);
  • 3 lugë gjelle miell;
  • 20g gjalpë;
  • 1 vezë;
  • 3 lugë gjelle djath emental ose guda;
  • 1 gotë qumësht;
  • 1 lugë kafeje me gjethe estragon (e gjeni tek Neranxi).

Në  një tigan me gjalpë skuqim copat e filetos së pulës deri sa të fillojnë të marrin ngjyrë të kuqëremtë. I hedhim ½ gote me ujë dhe i lemë të shterojë ujin. E presim pulën në copëza të vogla.

Në një  tenxhere hedhim yndyrën e ngelur nga skuqja dhe shtojmë gjalpin duke e lënë që të shkrijë. I hedhim miellin dhe e trazojmë me tel. Mielli duhet te qullet nga gjalpi.

Në ketë moment i hedhim qumështin duke e trazuar që të shkrihet mielli në të dhe nuk e ndërpresim trazimin deri sa masa të trashet. Shtojmë këtu djathin, copat e pulës, estragonin, të bardhen e vezës dhe i perziejmë.

Tek peta brize me anën e një tasi qelqi presim rrathë. Në mesin e rrethit vendosim një lugë mbushje dhe e lagim me ujë njerën anë të petës që të ngjisë kur t’a  mbyllim. E përseritim veprimin deri sa të  mbarojnë petët.

I vendosim në një tepsi ku kemi vënë letër kuzhine. I lyejmë me  të  verdhën e vezës dhe i pjekim në furrë në 230 gradë.

Jamystic këshillon: Mund t’a realizoni recetën edhe pa estragon por nuk do të prodhojë atë shpërthim shijeje siç mund të kombinohej me të.

Lajme te ngjashme

Më të lexuarat

Dërgo informacion në mënyrë konfidenciale

Nëse keni informacion në interes të publikut mund ta dërgoni te redaksia e Exit duke zgjedhur te mbeteni anonim nëse dëshironi.

Mënyrat e dërgimit >>